Wilbert van der Kamp met collega voor zijn winkel

“Er zijn genoeg inspirerende ondernemers in Groningen die hun kennis met je willen delen”

Ondernemers met een succesverhaal. Daar hebben we er veel van in de provincie Groningen. We vroegen Wilbert van de Kamp naar zijn bedrijf Omapost én naar tips voor startende ondernemers.

Omapost logo

Allereerst: wat is Omapost en hoe is het ontstaan?

“Omapost is een website en app waarmee je heel gemakkelijk een kaartje van een eigen foto kunt sturen naar je oma. Of je opa. Of iemand anders die wel een kaartje kan gebruiken. Ik ben in 2014 gestart met Omapost vanuit de wens om het contact tussen mij en mijn oma te verbeteren. Mijn oma woont ver uit de buurt en als ik dan belde, ging het vaak over dezelfde dingen. Hoe is het weer daar? Wat eet je vanavond? Hoe gaat het met je studie – terwijl je al lang bent afgestudeerd. Door kaartjes met foto’s van momenten uit mijn leven te sturen, hebben we nu heel andere gespreksstof als ik haar bel. Ons contact is door die kaartjes veel hechter geworden.”

Waarin verschilt Omapost van bijvoorbeeld een Hallmark?

“Bij Omapost gaat het er niet om wát voor kaart je stuurt, maar dát je een kaart stuurt. Een kaartje bij ons is altijd 14 bij 14 centimeter waarop je maximaal 350 tekens kwijt kunt. Bij Hallmark heb je keuze uit duizenden kaarten, opdrukken, glitterenveloppen en noem maar op. Dat geeft keuzestress. Bij Omapost nemen we die keuzestress weg door het voor het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarnaast hebben we een heel sterk sociaal component: aandacht voor het thema ouderen. Zij worden vaak gezien als zielig maar dat zijn ze helemaal niet. Ouderen zijn heel erg leuk, en als je écht met ze in contact komt, krijg je daar veel voor terug. Via Omapost horen we hierover de mooiste verhalen, enkele daarvan zijn te lezen op onze blog.”

Vraag om hulp. Tijdens een start-up weekend kwam ik veel inspirerende ondernemers tegen die mij een kijkje bij hen in de keuken gunden.

Krijgt dit sociale aspect van Omapost nog verder vorm?

“Jazeker. We hebben een stichting opgericht om dingen te kunnen doen die economisch gezien niet altijd uit kunnen, maar wél super belangrijk zijn. Denk aan een crowdfunding voor een scootmobiel. En binnenkort openen we aan de Nieuweweg in Groningen ons nieuwe kantoor dat tevens gaat dienen als aanloopplek voor ouderen. Bij ons kunnen ze even aanwaaien voor een babbeltje en een bakje koffie. Niet alleen mooi voor hen, maar ook belangrijk voor ons: op die manier komen voortdurend we in aanraking met onze doelgroep.”

Bedenk voor je om hulp vraagt wél eerst wat jij voor de ander zou kunnen betekenen. Komt niet alleen maar halen, zorg dat je ook iets te bieden hebt.

Heb je een tip voor startende ondernemers?

“Kijk naar waar je je geld kunt verdienen. Bij Omapost begon het met het versturen van kaartjes naar je oma of je opa, maar daar verdienen wij al lang het gros van ons geld niet meer mee. Inmiddels verdienen we meer met het verkopen van onze techniek. We hebben om Omapost te kunnen laten draaien een slim systeem gebouwd waar nu ook andere bedrijven gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld om kaartjes te sturen naar medewerkers, medewerkers onderling , of naar relaties. Vooral tijdens corona zijn veel bedrijven met onze service gestart. Dit heeft er voor gezorgd dat we meer armslag kregen bij Omapost en ons bedrijf verder kunnen uitbouwen. We combineren nu het sociale aspect met de zakelijke kant.”

Impulsloket

Heb jij ook de ambitie om ondernemer te worden? Het Impulsloket is er voor inwoners uit de hele provincie Groningen, het is een subsidieregeling vanuit Nationaal Programma Groningen voor inwonersgroepen en kleine ondernemers met een goed idee waarvoor net even een wat grotere investering nodig is.

Nog een tweede million dollar tip?

“Vraag om hulp. De basis voor Omapost werd gelegd tijdens een start-up weekend in Groningen. Daar kwam ik veel inspirerende ondernemers tegen die mij een kijkje bij hen in de keuken gunden. Van daaruit ben ik mijn ideeën verder gaan ontwikkelen. Ik ben zelf heel erg voor het delen van kennis onderling. Gelukkig zijn er ondernemers genoeg in Groningen die geneigd zijn hun ervaringen te delen om jonge ondernemers verder te helpen. Maar vaak zijn we te bescheiden om het te vragen. Ik zou zeggen: doe het maar gewoon. Maar bedenk voor je om hulp vraagt wél eerst wat jij voor de ander zou kunnen betekenen. Komt niet alleen maar halen, zorg dat je ook iets te bieden hebt. Zorg dat ‘een keertje koffie drinken’ ook voor de andere partij interessant is.”

Als startende ondernemer is het goed om je te laten coachen door mensen die er verstand van hebben. Dat voorkomt dat je het wiel opnieuw aan het uitvinden bent.

Is er iets wat jij achteraf gezien anders had gedaan?

“Haha, ja. Ik had niet zo eigenwijs moeten zijn. Als startende ondernemer is het goed om je te laten coachen door mensen die er verstand van hebben. Mensen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt. Dat voorkomt dat je het wiel opnieuw aan het uitvinden bent. Het had mij een hoop energie gescheeld als ik wél wat meer naar dit soort raadgevers had geluisterd.”

Logo van GroBusiness

GroBusiness helpt je verder

Het centrale kosteloze contactpunt voor ondernemers in de provincie Groningen. Heb je een algemene ondernemersvraag, zoek je specifieke hulp of wil je sparren met de specialisten van GroBusiness? 


Lees meer…