Arjan de Witte op zijn trekker in de zelfsoogsttuin in Ten Boer.

Een nieuwe trekker én theehuis voor Zelfoogsttuin

Tuinder Arjen de Witte diende bij het Impulsloket voor kleine ondernemers van Nationaal Programma Groningen een subsidieaanvraag in voor de aanschaf van een tweedehands trekker en een theehuis voor zijn zelfoogsttuin in Ten Boer. Met succes. Half oktober kon hij met zijn pas aangeschafte trekker een deel van het land winterklaar maken.

De zelfoogsttuin ligt aan de rand van Ten Boer. Vijftig inwoners van Ten Boer en omgeving komen hier wekelijks om hun groenten zelf te oogsten. Van wortels tot tuinbonen en van boerenkool tot pastinaak: het is er allemaal te vinden. Wekelijks krijgen de oogstleden een mailtje waarin staat welke groenten klaarstaan om geoogst te worden, hoeveel ze mogen meenemen én krijgen ze recepten voor lekkere maaltijden. En dat alles, bij een jaarabonnement, voor iets minder dan 10 euro per week.

Leden komen hier niet alleen om duurzaam geteelde groenten te oogsten, maar vinden hier ook een ontmoetingsplek.

Inspelen op groei

Afgelopen jaar verdubbelde het aantal leden. Arjen verwacht ook volgend jaar weer een groei. “Leden komen hier niet alleen om duurzaam geteelde groenten te oogsten, maar vinden hier ook een ontmoetingsplek. We proberen de gemeenschap te betrekken bij het project. De risico’s en lasten van de kleinschalige tuinbouw worden gedragen door de leden van de tuin. Zo ontstaat een community.”

Om meer leden aan te kunnen – en dus meer producten te verbouwen – was er een investering nodig. Arjen: “Met een tweedehands trekker kunnen we met minder inspanning meer werk verrichten. Daarnaast willen we het sociale karakter versterken door op de tuin een fijne plek te creëren met een theehuis, waar leden tot rust kunnen komen en elkaar kunnen treffen.” Hij hoorde over het Impulsloket en nam contact op.

Hulp bij de aanvraag

Bij het Impulsloket kunnen kleine ondernemers met een maximale omzet van 20.000 euro per jaar een subsidie aanvragen tot 15.000 euro. Dit bedrag is maximaal 50 procent van de totale investering die nodig is. “Wat veel mensen misschien niet weten, is dat je bij je aanvraag geholpen wordt door het team van Nationaal Programma Groningen”, vertelt Arjen. “Ze denken met je mee en adviseren je bij de aanvraag. Dat was heel prettig. En een paar weken geleden kreeg ik het bericht dat de aanvraag was gehonoreerd!”

Wat veel mensen misschien niet weten, is dat je bij je aanvraag geholpen wordt door het team van Nationaal Programma Groningen.

Vrij snel daarna stond het geld, ruim 12.000 euro, op de rekening van Zelfoogsttuin Ten Boer. En weer een week later kon Arjen met zijn trekker aan het werk op het land. “Deze trekker is precies wat ik nodig heb! En komend voorjaar starten we met de bouw van het theehuis. Zo zijn we klaar voor weer een mooi seizoen, waarin we hopelijk nog meer leden van groente kunnen voorzien én weer veel mensen komen buurten op de tuin.”

Meer weten over het Impulsloket en de spelregels? Je vindt hier alle informatie.


Lees meer…