wij hebben de toekomst

Terugblik 2023

Jongeren hebben allerlei ideeën over wat zij belangrijk vinden voor hun toekomst. Ook op het gebied van voedsel. Vlak na de zomervakantie organiseren wij de tweede editie van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’. Een challenge voor scholieren van technasium-, vmbo- en mbo-scholen in Groningen, Drenthe en Friesland met als thema voedsel.

De challenge is op 21 en 22 september 2023 gestart met een hackathon, in dertig uur bedenken scholieren verschillende oplossingen voor één van de vijf voedselvraagstukken van verschillende opdrachtgevers. De vraagstukken komen dit keer vanuit het Groninger Zorgakkoord, Hogeschool Van Hall Larenstein, IVN, Jong Leren Eten Fryslan, ITHub, Rijksuniversiteit Groningen & Entrance en Het Kooklokaal/Het Vitalokaal Emmen.

Voedselvraagstukken

Hackathon

Dertig uur non-stop aan de slag? Ja dat klopt! Dat doe je in een hackathon. Tijdens de hackathon gaat elk team, met daarin vier tot zes deelnemers, dertig uur op school bezig met het uitwerken van een idee voor één van de bovenstaande vijf voedselvraagstukken. 

Een uitgewerkt idee ligt er niet zomaar. De deelnemers krijgen in een korte tijd te maken met verschillende aspecten van voedsel, techniek en planning, maar ook met marketing en oplossingsgericht denken. Ze leren nieuwe vaardigheden tijdens speciale workshops en ze kunnen experts vragen om advies. Dit speelt zich af in een omgeving waar van alles gebeurt, zowel online als offline, en in het gezelschap van strijdlustige leeftijdsgenoten. Met de hackathon kunnen teams leuke prijzen winnen!

Finale 2023

Prijzen?

De deelnemers maakten kans op één van de vier prijzen. Vol spanning zaten ze op hun
school achter het scherm te wachten op de uitslag. Vanuit de studio in Emmen, waar de hackathon uitgezonden werd, kregen ze het goede nieuws.

  • Overall winnaar – EcoVision van het Praedinius Gymnasium in Groningen
  • Best design – ‘Een vakantie nodig’ van Ubbo Emmius Scholengemeenschap in Stadskanaal
  • Meeste impact – ‘Muorre Boerkes’ van CSG Liudger in Drachten
  • Publieksprijs – VirFu van Roelof van Echten College in Hoogeveen

“Jongeren zijn vindingrijk en creatief, we zijn erg benieuwd wat zij weten te bereiken in die dertig uur én daarna.”

– JORIEN DE LEEUW, ADVISEUR JONGERENPARTICIPATIE

• AFTERMOVIES 2023

eat
sleep
hack
repeat