Dorps en wijkplannen Midden-Groningen

“Alle 37 dorpen en wijken in Midden-Groningen mogen hun eigen plan voor de toekomst maken”

Van een vogeluitkijktoren en een pipowagen als dorpshuis, tot meer groen en verkeersveiligheid: inwoners van Midden-Groningen weten heel goed wat ze willen voor hun eigen dorp of wijk. Daarom stimuleert de gemeente Midden-Groningen hen om aan de slag te gaan met een dorps- of wijkplan. In dit plan voor de toekomst staan zaken die het wonen in een dorp of wijk nog fijner maken.

“Alle 37 dorpen en wijken in Midden-Groningen mogen hun eigen plan voor de toekomst maken”, vertelt projectleider Dieuwke Visser. “Bovendien is er geld beschikbaar om plannen uit te voeren”, vult collega-projectleider Dirk aan. “Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk inwoners meedenken, zij weten immers het beste wat ze zelf nodig hebben.”

Ieder op zijn eigen manier

Anderhalf jaar geleden startten Dieuwke en Dirk het project dorps- en wijkplannen met geld vanuit het lokaal programma ‘Hart voor Midden-Groningen’. Inmiddels zijn ruim twintig dorpen of wijken aan de slag met een eigen plan. “De gemeente denkt mee en ondersteunt de inwoners bij de plannen en het proces”, legt Dieuwke uit. Het eerste contact is altijd met de bewonersorganisatie. Daarna kijken ze met een onafhankelijke procesbegeleider hoe ze zoveel mogelijk inwoners betrekken. “Elk dorp of elke wijk is anders en pakt het op een eigen manier aan”, vertelt Dirk. “Zo betrok Kolham inwoners door middel van een bordspel waarbij je in de huid van een ander moest kruipen. In Scharmer gebruikten ze een keet waar ze verschillende avonden met inwoners in gesprek gingen.”

Inwoners van Midden-Groningen denken mee met dorps- en wijkplannen.

Plannen waarmaken

Na het maken van de plannen, volgt een uitvoeringsagenda. Dieuwke: “Hierin maken we afspraken over wie wat doet en welke financieringsmogelijkheden er zijn.” Voor de uitvoering van ieder plan is in ieder geval twintigduizend euro beschikbaar. Daarnaast is er een jaarlijkse subsidie beschikbaar van zeshonderdduizend euro waar dorpen en wijken een aanvraag voor kunnen doen. Een aantal dorpen en wijken is al bezig met de uitvoeringsagenda. Dieuwke: “Zo heeft Noordbroek al een eigen energieloket dat inwoners helpt bij het verduurzamen van hun woning.”

Het is fijn dat inwoners meer aan het roer staan en dat we als gemeente echt kunnen luisteren naar ze.

Sterkere samenwerking

Dirk en Dieuwke kijken terug op een mooi anderhalf jaar. Dirk: “Het is fijn dat inwoners meer aan het roer staan en dat we als gemeente echt kunnen luisteren naar ze. Hiermee versterken we de onderlinge samenwerking. Dorpen of wijken die nog niet zijn gestart zijn, kunnen via de bewonersorganisatie contact met ons opnemen. We gaan graag met ze aan de slag!”


Lees meer…