Initiatiefnemers Toukomstproject Mooi Heem op een erf

“Iedereen kan iets doen voor de natuur”

Het Groningse landschap staat bekend om haar uitgestrekte weilanden, karakteristieke kwelders, polders, maren en idyllische boerderijen. De vele (boeren)erven in de provincie zijn belangrijke stapstenen in de natuur. Toch zijn veel erven door het ontbreken van kennis, tijd of prioriteit steeds kaler en ‘netter’ geworden. Het onderhoud is eentoniger en er worden steeds minder bomen en struiken aangeplant. En dat terwijl dit juist belangrijk is om de vogels, vlinders en wilde bijen te behouden. Vandaar dat Toukomstproject Mooi Heem, een initiatief van agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk, zich richt op het vergroenen van erven en het terugbrengen van de biodiversiteit.

“Wij helpen erfeigenaren in het buitengebied, zowel boeren als burgers, met het vergroenen van hun erf. Door inwoners te inspireren en te helpen zetten we samen de eerste stappen om het Noord-Groninger landschap aantrekkelijker te maken en de biodiversiteit te vergroten”, legt Marian van Dongen, bestuurslid van Wierde & Dijk, uit.

Van Zoutkamp, tot Delfzijl en Ten Boer: het buitengebied waar Mooi Heem zich sterk voor maakt is enorm. “In dat gebied liggen allerlei verschillende erven, niet alleen qua functie, maar ook qua natuur. Om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om hun erf aan te pakken bieden we workshops aan”, vult Marian aan.

Van beplanten, tot nestkastjes, inheemse bomen en struiken tot het recyclen van snoeiafval: we informeren ze niet alleen, maar helpen ook bij het maken van keuzes.

STIENEKE VAN DER WAL

Workshops

Deze workshops zijn bedoeld om erfeigenaren wat breder te laten kijken dan ze gewend zijn. “Van beplanten, tot nestkastjes, inheemse bomen en struiken tot het recyclen van snoeiafval: we informeren ze niet alleen, maar helpen ook bij het maken van keuzes”, vertelt Stieneke van der Wal. Als erfontwerper ondersteunt Stieneke Wierde & Dijk.

Tijdens één van de workshops in 2023

“We merken dat erfeigenaren vaak heel trots en begaan zijn met hun erf, maar dat ze niet altijd evengoed weten hoe ze dat meer zouden kunnen uitbreiden. Wij helpen ze bijvoorbeeld met vragen als: hoe richt ik mijn erf in, welke bomen en struiken passen op mijn erf en hoe kan ik de natuur een handje helpen als het gaat om biodiversiteit?”, legt Stieneke uit.

Kennis en inspiratie

Sinds de start van Mooi Heem in het najaar van 2021 heeft Wierde & Dijk al acht workshops gegeven op verschillende locaties in de provincie. “Tijdens die workshop (een avondbijeenkomst) doen de deelnemers zoveel mogelijk kennis op. Vervolgens gaan we op excursie naar een erf of tuin, om op die manier een beter beeld te kunnen geven van alle mogelijkheden”, zegt Stieneke.

De workshop is de eerste stap, het geeft inspiratie. Verder krijgen alle deelnemers een cursusmap en bezoekt Stieneke als erfontwerper het erf van de deelnemer. “Uiteindelijk adviseren we iedere deelnemer over het vergroenen van eigen erf. Van grote veranderingen zoals het aanplanten van een bomenrij tot kleine veranderingen zoals de tip om niet ieder week het gras te maaien. Zo kan iedereen – op groot of klein niveau – iets goed doen voor de natuur.”

In het najaar is de uitgifte. Dat is een mooi moment. Dan komen er allemaal blije mensen met een aanhanger langsrijden om hun struiken en bomen in te laden.

MARIAN VAN DONGEN

Blije gezichten

Naast informeren en adviseren kunnen deelnemers via Mooi Heem ook bestellingen doen. “Via het project kunnen we erfeigenaren een korting van 50% geven wanneer ze via ons bomen en struiken bestellen”, vertelt Marian. “In het najaar is de uitgifte van alle bestellingen. Dat is een mooi moment. Dan komen er allemaal blije mensen met een aanhanger langsrijden om hun struiken en bomen in te laden. Vaak gaan de erfeigenaren dan met vrienden en familie aan de slag om alles te planten.”

In de afgelopen drie jaar is het Mooi Heem gelukt om al 125 erven te vergroenen. “In april zijn de laatste twee workshops. Hiervoor hebben we nog plekken vrij. Erfeigenaren in het buitengebied die na het lezen van dit artikel enthousiast zijn geworden kunnen zich nog aanmelden. De workshop en aanvullende excursie is op 9 en 13 april of 17 en 20 april.”

Kleine vorm

In het najaar volgt de uitlevering van de workshops in april, daarna stopt het project Mooi Heem. “Maar we zijn wel aan het bedenken hoe we het in de toekomst voort kunnen zetten. Wellicht in een kleinere vorm. Er zijn namelijk nog heel veel erven in de provincie die misschien ook wel wat hulp kunnen gebruiken. Hoe en wat, dat gaan we nog bedenken”, besluiten beide dames.

Meer informatie lees je op de website van Wierde & Dijk. Daar vind je ook veelgestelde vragen over de workshops en kun je je opgeven voor de workshops in april. Dit kan ook via een e-mail naar mooiheem@wierde-en-dijk.nl.


Lees meer…