“Bij StartFest draait het om talent, ontwikkeling en werk”

De afgelopen jaren kon je geen krant openslaan of journaal aanzetten zonder te lezen of horen over ‘de krapte op de arbeidsmarkt’. Bedrijven en organisaties hebben moeite om goede werknemers te vinden. Vacatures blijven openstaan, wat zorgt voor economische problemen. En dat terwijl er eigenlijk veel mensen zijn die wel willen werken, maar om verschillende redenen niet aan een baan kunnen komen. Om de arbeidsmarkt een boost te geven én ervoor te zorgen dat (potentiële) werknemers zich kunnen ontwikkelen is StartFest ontstaan.

StartFest is een festival waar het draait om talent, ontwikkeling en werk. “Het komende jaar organiseren we twaalf StartFest festivals in Groningen en Noord-Drenthe. Het startpunt van de festivals is het talent van de bezoekers: talent ontdekken, verder ontwikkelen en vervolgens werk vinden wat aansluit bij hun talent”, legt Esther Pleizier, projectleider van StartFest uit. 

Loopbaancoaches en aandachtschenkers

StartFest is geen standaard banenbeurs, maar een festival waar het bruist van de energie. Bezoekers kunnen deelnemen aan allerlei verschillende workshops en activiteiten. Ook zijn er getrainde loopbaancoaches en aandachtschenkers aanwezig om bezoekers rond te leiden en met ze mee te denken. “Van een workshop bloedprikken of steigerbouwen tot lezingen over hoe je een eigen bedrijf opstart. Maar ook een gesprek over waar iemand goed in is of blij van wordt tot verschillende sportieve clinics.”

De workshops en activiteiten op het StartFest zijn bewust zo divers en uiteenlopend. “We willen iedereen bereiken: van jong tot oud, van Nederlands sprekend tot niet-Nederlands sprekend en van al werkende mensen tot afstudeerders, niet-werkenden en werkzoekers. We helpen mensen bij het vinden van een uitdaging die bij hen past, van fulltime betaald werk tot parttime vrijwilligerswerk. Ons doel is om iedereen die meer kan en wil werken maximaal te laten profiteren van hun talent.”

Bedrijven en onderwijsinstellingen

En van dat talent profiteert niet alleen de (potentiële) werknemer, maar ook de (potentiële) werkgever. “In Groningen begonnen we met tachtig standhouders op het StartFest, allemaal verschillende bedrijven, instanties en onderwijsinstellingen uit de regio. Het festival in Appingedam trok al 120 standhouders aan. Iedere regio heeft weer andere speerpunten qua arbeidsmarkt. Het festival is gratis voor zowel standhouder als bezoeker, hierdoor kunnen ook kleinere bedrijven en organisaties aansluiten.”

Volgens Esther is deze andere aanpak van mensen enthousiasmeren en werven ook echt nodig. “We moeten anders kijken naar ontwikkelen, boeien en binden van de talenten in onze regio. Het doel van de festivals is om bezoekers te prikkelen en uit te dagen een stap te maken naar een opleiding of (ander) werk. Andersom laten werkgevers en opleiders op de festivals zien op welke manier dit bij hen kan.”

Maak werk van je toekomst

Het motto van het StartFest is daarom ook niet voor niets: ‘Maak werk van je toekomst’. De eerstvolgende festivals zullen in Assen en Scheemda zijn. “Iedereen is welkom. Je hoeft je van te voren niet aan te melden, je kunt gewoon langskomen tussen 09.00 en 21.00 uur. Er is ook een gratis professionele kinderopvang aanwezig, hiermee proberen we het mensen zo makkelijk mogelijk te maken om langs te komen.” 

Meer informatie of langskomen bij een of meerdere StartFest festivals? Kijk dan op de website van StartFest.

StartFest is één van de twee onderdelen van het project Talent Tour. Dit project is gericht op het vergroten van het beschikbare talent in het noorden om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Talent Tour valt onder het provinciale programma van de provincie Groningen. 


Lees meer…