Pitch in de Statenzaal van provincie Groningen

Jongeren bedenken verfrissende oplossingen voor energietransitie

Een game die mensen bewust maakt van klimaatverandering. Het delen van een overschot aan energie. Én een volledig milieuvriendelijke allesreiniger gemaakt van lisdodden. Dit zijn de winnende ideeën van scholieren van de in totaal dertien technasium-, vmbo- en mbo-scholen in Groningen, Drenthe en Friesland. Zij deden mee aan de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ van Nationaal Programma Groningen en Stichting Technasium. De prijs die drie winnende teams hiermee gewonnen hebben is het uitvoeren van hun idee.

In september begonnen de 185 scholieren de scholenchallenge met een zogeheten hackathon, waarbij ze dertig uur aaneengesloten werkten aan een oplossing voor een energievraagstuk. De acht weken daarna gingen ze met hun klas aan de slag om dit verder uit te werken. Vrijdag 11 november was de finale in de drie provinciehuizen en presenteerden ze hun idee in de provincie waar hun school staat.

Groningen

In Groningen is de finale georganiseerd door Nationaal Programma Groningen en de provincie Groningen. De drie prijswinnaars zijn:

  • Winnaar: het idee Naturedo van het Praedinius Gymnasium in Groningen. Een game die mensen bewust maakt van klimaatverandering. Je gaat daarin terug en vooruit in de tijd. De keuzes die je maakt hebben effect op het klimaat.
  • Meest vernieuwende idee: Licht in het donker van het Alfa-college in Groningen. Een batterij op luchtdruk die werkt op restenergie van zonnepanelen. Ook als de zon niet schijnt kan je gebruikmaken van de energie die je opwekt.
  • Beste pitch: Het pand van het Ubbo Emmius in Stadskanaal. Een pand waar je kan koken, douchen, eten en samen zijn met buurtgenoten. Ook kan je er je oude apparaten inleveren en sparen voor nieuwe.

Drenthe

RES-regio Drenthe en provincie Drenthe organiseerden de finale in Drenthe. De prijswinnaars in deze provincie zijn:

  • Winnaar: het idee met Enice-energie van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen. Wie een overschot aan energie heeft, deelt dit met anderen of zet het op de buurtaccu. Het team introduceerde ook een nieuw belastingsysteem dat afhankelijk is van inkomen, inhoud van het huis en het aantal bewoners.
  • Meest vernieuwende idee: het project Lisdodde parcours van het Roelof van Echten College uit Hoogeveen. Het parcours houdt het land nat en is daarnaast ook een verdienmodel voor boeren.
  • Beste pitch: gewonnen door een team van CSG Dingstede uit Meppel. Om de veenweideproblematiek op te lossen, bedachten zij met het project Veenswitch oplossingen in de vorm van jutedoek op veenweide, wisselteelt en de aanleg van lisdodden in bredere sloten.

Friesland

Provincie Fryslân en Freonen fan Fossylfrij Fryslân waren de organiserende partijen in Friesland. De drie winnaars zijn:

  • Winnaar: is het idee Lisdoclean. Dit idee van het Linde College uit Wolvega is een volledig milieuvriendelijke allesreiniger gemaakt van lisdodden. Lisdodden kunnen gekweekt worden in veenweidegebieden, waarmee ze boeren een alternatief verdienmodel bieden.
  • Beste pitch: een kant-en-klaar plan voor het energieneutraal maken van hun school. Een plan van CSG Liudger in Drachten.
  • Meest vernieuwende idee: een game en een bordspel van het Linde College in Wolvega, waarbij de spelers een duurzame stad kunnen bouwen.

Alle prijswinnaars gingen naar huis met een VIP-arrangement van Wildlands Adventure Zoo Emmen.


Lees meer…