Twee voedseltuin-initiatieven krijgen startsubsidie toegekend

Stichting Groninger Voedseltuinen mag twee tuinders blij maken met de startsubsidie voor een voedseltuin. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft de plannen van de initiatiefnemers getoetst en kent hen de startsubsidie toe. Het gaat om een tuin in Bad-Nieuweschans en een tuin in Groningen.

Twee geheel eigen plannen

“Als commissie zijn we allereerst onder de indruk van de kwaliteit van de ingediende plannen en de passie van de indieners. Dat is mooi om te zien”, aldus Michiel Bus namens de beoordelingscommissie, die hij samen met Michel Paluis en Klaas-Wybo van der Hoek vormt. Naast een positief advies kregen beide initiatieven ook nog wat tips. Voor beiden geldt het advies om zich een goed beeld te vormen van de hoeveelheid werk die de uitvoering van de plannen met zich mee brengt. Hoewel de aandacht voor lokaal geproduceerd voedsel toeneemt, blijft het een uitdaging om het vak van tuinder goed uit te oefenen en commercieel succes te oogsten.”

Portretfoto van initiatiefnemer Jody Busch

Schansker Voedseltuin in Bad-Nieuweschans

Jody Busch (34) is de eerste die haar plannen voor een voedseltuin indient. In Bad-Nieuweschans gaat zij de Schansker Voedseltuin starten. Ze is erg blij dat haar plannen positief beoordeeld zijn door de beoordelingscommissie, vertelt ze. “Dat ik de subsidie heb gekregen zie ik als bevestiging. Het is fijn om steun te krijgen waarmee je dichter in de buurt komt van je droom.” Sinds haar vijftiende droomt ze er al van om een bijdrage te leveren aan de verandering van ons voedselsysteem. De commissie zegt erover: “De opzet van de Schansker Voedseltuin ervaren wij als ambitieus en breed. Gaandeweg zal Jody verdere keuzes maken die passen bij haar en de streek. We vinden het wijs dat ze een netwerk heeft georganiseerd die haar actief ondersteunt bij de realisatie van dit project. Wij zien Jody dit uitdagende avontuur tot een goed einde brengen.’’

Zelfoogsttuin De Blije Bodem in Groningen

De tweede tuinder die de startsubsidie van Groninger Voedseltuinen krijgt is Bas Welvering (41). Met zelfoogsttuin De Blije Bodem wil hij Groninger gezonder én mooier maken. De commissie over het plan van Bas: “Bas laat in zijn plannen voor zijn voedseltuin De Blije Bodem een prachtig ontwerp zien van een zelfoogsttuin. Een plek waar mensen graag naar toe zullen komen. Met z’n achtergrond als ondernemer hebben we er vertrouwen in dat hij afnemers aan zich weet te binden.” Naast de subsidie van Groninger Voedseltuinen, wat hij bestempelt als een mooi begin, heeft hij een crowdfundingscampagne opgezet om aanvullende financiering voor zijn plannen te krijgen. “Veel mensen steunen het idee van De Blije Bodem, dat is fantastisch.”

Potretfoto van initatiefnemer Bas Welvering

Over Stichting Groninger Voedseltuinen

Groninger Voedseltuinen helpt tuinders, inwoners en gemeenten om in elk dorp of stad een voedseltuin te realiseren. De stichting wil dat er in 2040 maar liefst 100 Voedseltuinen zijn in onze provincie. Lokaal geproduceerde groente en fruit moet vanzelfsprekend en bereikbaar zijn voor iedere Groninger. Daar plukken we niet alleen zelf, maar alle generaties na ons de vruchten van. Tuinders kunnen een startsubsidie aanvragen, welke voor een deel uit een lening bestaat waarmee volgende initiatieven worden gesteund.


Elk dorp een eigen voedseltuin

Elke Groninger moet toegang krijgen tot lokaal geproduceerde groente aan de hand van een voedseltuin in elk dorp.


Lees meer…