Portretfoto van Reinout Douma
Fotografie: Sake Elzinga

“Zummerbühne is niet alleen kijken, maar ook meedoen”

Muziektheater door, voor, over en met Groningers, dat is Zummerbühne in een notendop. Iedere zomer een andere voorstelling, met een nieuw verhaal op een andere bijzondere plek. In Groningen, natuurlijk. Artistiek leider Reinout Douma (in het dagelijks leven componist en dirigent van het Noordpoolorkest) is razend enthousiast en wil met dit project niet alleen Groningen in de schijnwerpers zetten, maar ook de trots laten terugkeren. “Zummerbühne moet een wauw-gevoel creëren.”

“Het is belangrijk om verhalen te blijven vertellen”, begint Reinout. “Met verhalen wek je de geschiedenis tot leven en werp je een nieuw licht op je eigen werkelijkheid. En dat willen we met Zummerbühne gaan doen. Mooie verhalen zijn er gelukkig genoeg in Groningen; we hebben veel plekken met een bijzondere geschiedenis. Zo is er een verhaal over Abt Emo, die in de twaalfde eeuw abt was in het klooster van Wittewierum. Emo liep van Wittewierum naar Rome omdat hem een kerk werd afgenomen. Een verhaal dat de eigenwijsheid van Groningers kenmerkt, en ideaal is voor een groot muziektheaterstuk. En denk aan het verhaal van boerderij Hoog Hammen in Overschild. Die diende als decor voor de televisieserie Hollands Hoop. Hoe mooi zou het zijn als we daar een theatervoorstelling van kunnen maken? Zummerbühne staat voor voorstellingen met historisch besef, die juist ook betekenis in het hier en nu hebben.

Met verhalen wek je de geschiedenis tot leven en werp je een nieuw licht op je eigen werkelijkheid. En dat willen we met Zummerbühne gaan doen.

Meedoen: een mix van disciplines

Het mooie aan Zummerbühne is de lokale betrokkenheid. Het is niet alleen kijken, maar ook meedoen. De scriptschrijvers, acteurs, decorbouwers, muzikanten, cateraars; het zijn allemaal professionals in combinatie met vrijwilligers uit de omgeving. We willen een mix van disciplines laten zien, van drama tot muziek, met plek voor de lokale fanfare tot aan de plaatselijke toneelvereniging of de muziekschool. Samen tillen we kunst en cultuur naar een hoger niveau. Dat doen we op plaatsen waar normaal gesproken geen theater plaatsvindt, bijvoorbeeld op een boerderij of een andere prachtige natuurlijke omgeving.

We willen een mix van disciplines laten zien, van drama tot muziek, met plek voor de lokale fanfare tot aan de plaatselijke toneelvereniging of de muziekschool.

Toukomst als vliegwiel

Toukomst is voor ons een vliegwiel. Met deze steun en die van andere financiers kunnen we verder bouwen en de eerste vijf jaar ontwikkelen en spelen. Daarna willen we onszelf kunnen bedruipen. Zummerbühne moet ook na de eerste vijf jaar een jaarlijks terugkerend muziektheater spektakel worden. We zijn ambitieus, willen groots uitpakken, en we hebben al ideeën voor de komende tien jaar. De voorbereidingen voor de eerste drie voorstellingen zijn inmiddels begonnen, in 2022 willen we het eerste stuk spelen. De toegangsprijzen kunnen we, dankzij de steun van Toukomst, laag houden. Dat maakt dat Zummerbühne voor iedereen toegankelijk is.

Zummerbühne moet ook na de eerste vijf jaar een jaarlijks terugkerend muziektheater spektakel worden. We zijn ambitieus, willen groots uitpakken, en we hebben al ideeën voor de komende tien jaar.

Collectieve verantwoordelijkheid

Ik kan me voorstellen dat mensen waarvan de woning nog niet is versterkt zich afvragen: waarom gaat er zoveel geld naar kunst en cultuur? Maar ik denk dat het juist in deze tijd van collectieve schuld goed is om bezig te zijn met collectieve trots en verantwoordelijkheid. Dat brengt ons misschien wel veel verder. Zummerbühne is één van de manieren om samen op een positieve wijze te bouwen aan de eigen omgeving. Samen zetten we Groningen in een ander licht, ook voor de buitenwereld. We kunnen laten zien wat er speelt in onze provincie, welke geschiedenis hier ligt en wat voor prachtige architectuur en natuur we hebben. Die zichtbaarheid kunnen we goed gebruiken, niet alleen richting de ander, maar ook richting onszelf – de Groningers. Zummerbühne moet uiteindelijk een gevoel van trots creëren. Zo van: Wauw, dit gaat over ons!”


Lees meer…