Ria Schuurman met de rest van de initiatiefnemers van het project 'Elk dorp een eigen voedseltuin' op de achtergrond

“Onze droom? Een voedseltuin in elk dorp!”

Met het project ‘Elk dorp een eigen voedseltuin‘, krijgen alle negen gemeenten in Groningen de komende vijf jaar twee voedseltuinen. Deze worden door professionele tuinders op een ecologische manier beheerd. En de inwoners? Die kunnen op een mooie manier samenwerken in de voedseltuinen en genieten van groente en fruit, verbouwd met respect voor de natuur. De verwachting is dat in het voorjaar van 2022 de eerste tuinder aan de slag gaat.

Ria Schuurman is één van de initiatiefnemers van het project. We spreken haar vlak voor de zomervakantie na een heel intensieve periode. “Na het advies van het Toukomstpanel om voor ons project € 400.000 toe te kennen, hebben we hard gewerkt om het plan helemaal uit te denken en uit te werken. Dat hebben we met veel liefde gedaan, maar ik ben blij dat we volgend voorjaar met de uitvoer kunnen starten. Want daar doen we het tenslotte voor!”

Wat we meteen gemeen hadden, was dat we ecologisch verbouwd voedsel dichtbij de mensen wilden brengen. Daar geloven we allemaal in.

Bevlogen groep

Tijdens de bundelbijeenkomsten in augustus en september vorig jaar, kwam Ria in een groep met enorm bevlogen Groningers terecht. Allemaal hadden ze ideeën op het gebied van lokaal en biologisch voedsel en die werkten ze met elkaar uit tot een groter plan. “Wat we meteen gemeen hadden, was dat we ecologisch verbouwd voedsel dichtbij de mensen wilden brengen. Daar geloven we allemaal in. De voedseltuin wordt een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Hier komen mensen hun groente halen, helpen ze met onkruid wieden en kan er een praatje worden gemaakt. De voedseltuin wordt daarmee onderdeel van de Groningse cultuur.”

Vanuit de stichting krijgen ervaren ecologische tuinders een startkapitaal, waarmee ze hun bedrijf kunnen starten.

De droom

“Onze droom om een voedseltuin in elk dorp te hebben, is met € 400.000 niet haalbaar. Maar twee voedseltuinen per gemeente is een mooi begin”, zegt Ria. Vanuit de stichting krijgen ervaren ecologische tuinders een startkapitaal, waarmee ze hun bedrijf kunnen starten. In totaal is er budget voor veertien voedseltuinen.
“Ze moeten uiteraard voldoen aan de voorwaarden vanuit ons project, maar zijn verder vrij om hun bedrijf samen met inwoners te starten. Het geld dat ze krijgen werkt als een soort microkrediet. Een deel van het budget vloeit dus weer terug, zodat we uiteindelijk in totaal achttien tot twintig voedseltuin kunnen opzetten.”

We willen de oogst van de voedseltuinen vieren”, vertelt Ria. “Daarmee vestigen we aandacht op onze manier van werken en maken we mensen nieuwsgierig.

Oogstfeest

Een deel van het bedrag is de komende vijf jaar gereserveerd voor het oogstfeest. “We willen de oogst van de voedseltuinen vieren”, vertelt Ria. “Daarmee vestigen we aandacht op onze manier van werken en maken we mensen nieuwsgierig. We willen laten zien wat we doen. Zo kunnen mensen altijd een kijkje nemen op de voedseltuinen en we willen vooral ook veel kinderen en jongeren uitnodigen om te leren en op de tuin aan de slag te gaan.”

Voorjaar 2022 van start

In de gemeente Oldambt waren percelen gereserveerd voor volkstuinen, maar daar werd niks meer mee gedaan. “Perfect voor ons”, lacht Ria. “Er is voor één van de percelen al een tuinder gevonden, zij is druk bezig om een ondernemingsplan te schrijven. Prachtig dat we in het voorjaar van 2022 dan écht kunnen starten in de eerste gemeente!”


Lees meer…