‘Het begeleiden van Toukomstprojecten is heel uiteenlopend’

Pepijn Bontsema (23) is sinds februari dit jaar betrokken bij Toukomst. Als assistent projectbegeleider begeleidt hij zes projecten van Toukomst.

Pepijn: “Het begeleiden van projecten is heel uiteenlopend eigenlijk. Van het notuleren van vergaderingen, het inplannen van afspraken, tot allerlei uitzoekwerk bij gemeenten of andere instanties. Het komt erop neer dat ik, samen met mijn begeleider Erik Doornspleet, de indieners van Toukomstprojecten ondersteun. Bijvoorbeeld als ik iets voor ze uit kan zoeken of als ze vragen hebben, zoals welke bedragen ze op hun begroting mogen zetten of over subsidieregels,” legt Pepijn uit.

Ik heb veel affiniteit met de provincie, ik kom hier vandaan.

Drie disciplines

Over welke zes Toukomstprojecten hebben we het eigenlijk? “Dat zijn hele verschillende projecten, namelijk: Nieuwe zaaiplaatsen, Kiek’n & Doun, Touripedia, Revalidatie Expertisecentrum, Het nieuwe Groningse groene goud voor iedereen en Kansen voor kinderen uit gezinnen in armoede. Ik denk dat ik het enorm getroffen heb met deze zes projecten,” zegt Pepijn enthousiast. “Het zijn sociaal-economische projecten, een medisch project en een digitaal duurzaam project”. Pepijn is student aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij de masteropleiding Philosophy, Politics and Economics volgt. “Een studie waar deze drie disciplines heel mooi samenkomen.”

Je merkt aan Toukomstprojecten dat de initiatiefnemers er vol energie en gemotiveerd in gaan.

Enorm leuk

“Iemand die ik ken van mijn studentenvereniging werkt bij STUDENT-labs en stuurde mij een appje dat er een student-assistent gezocht werd bij Toukomst. ‘Is dit niet wat voor jou?’, zei ze. Ik heb veel affiniteit met de provincie, ik kom hier vandaan. Toen ik het las, leek het me direct een waardevol project om bij betrokken te zijn. Voor zover ik weet, is dit het eerste initiatief voor inwoners dat op deze schaal is geïnitieerd. Dat de inwoners zelf kunnen meebepalen wat er in de provincie gebeurt. Dat er zo veel geld beschikbaar wordt gesteld aan burgers om met initiatieven te komen om de provincie te verbeteren, ik vind het enorm leuk. We weten, en dat krijg ik ook wel mee vanuit mijn studie, dat burgers afstand voelen tot overheden. Maar je merkt aan Toukomstprojecten dat de initiatiefnemers er vol energie en gemotiveerd in gaan. Dat is een interessant gegeven. Wellicht leidt Toukomst tot een nieuwe, meer betrokken manier van beleid maken in de rest van het land.”

Ik denk dat Groningers door Toukomst extra trots zullen zijn op hun eigen provincie.

Trots

Pepijn is ervan overtuigd dat Toukomst veel zal betekenen voor de provincie Groningen. “Het zet Groningen op de kaart. Ik denk zelfs als voorloper op meerdere gebieden. Veel van de projecten die ik begeleid zijn enorm innovatief. Ik denk ook dat Groningers door Toukomst extra trots zullen zijn op hun eigen provincie en dat het goed zal zijn voor onder andere de economie en voor natuur en klimaat. Zelf wil ik ontzettend graag de projecten terugzien. En zolang ik in de provincie woon, wil ik er een bijdrage aan leveren.”


Lees meer…