Filmmakers opgelet: Inschrijving voor drie Groninger films geopend!

Ben jij een filmmaker en heb je een goed idee voor een Groninger film? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor Toukomst zoeken wij filmmakers die een film over Groningen willen maken. Films over verhalen die zich afspelen in de provincie en waarin onderwerpen terugkomen die typisch Gronings zijn. Die aan mensen binnen en buiten de provincie laten zien wat Groningen allemaal te bieden heeft.

Er is een bijdrage beschikbaar voor een grote (speel-)film en voor twee kleinere filmprojecten. Siem Jansen: “Voor de grotere film zoeken we een ervaren filmmaker. Met de kleinere films geven we jonge Groningse talenten de kans om zich verder te ontwikkelen. Ook vinden we het belangrijk dat filmmakers inwoners betrekken bij de film. Over de precieze invulling laten we ons graag verrassen.” 

Artistieke vrijheid op zijn Grunnegs

Het maakt niet uit of het een documentaire, speelfilm of serie is, het genre staat vrij. De makers krijgen de artistieke ruimte om op basis van het paneladvies met een voorstel te komen. Belangrijk is dat ze een verhaal vastleggen dat zich afspeelt in een Groningse omgeving. Dat het Groningse trots uitstraalt en dat niet-Groningers kennismaken met een kant van Groningen die stereotypen voorbijgaat.

Type filmType filmmakerBeschikbare bijdrage
Grote (speel)filmErvaren filmmaker€ 325.000
Kleiner filmproject 1Jong Gronings talent€ 60.000
Kleiner filmproject 2Jong Gronings talent€ 60.000

Interesse?

Je krijgt tot en met zondag 8 mei 2022 de tijd om je voorstel in te sturen. Een beknopt voorstel met daarin onder andere een omschrijving van hun idee, motivatie en met wie ze gaan samenwerken. Wij nodigen vervolgens voor de beide categorieën maximaal tien inschrijvers uit om hun voorstel mondeling toe te lichten.

Het selecteren van de voorstellen doen we via een aanbesteding. Na de zomer is bekend wie de twee kleinere films gaan maken en begin volgend jaar de grote film.


Toukomstpanel

Het maken van een film is een advies van het Toukomstpanel. Dit inwonerpanel adviseerde vorig jaar over de besteding van de 100 miljoen euro voor Toukomstprojecten. Het bestuur van het programma nam het advies over en komt daarom met deze oproep aan professionele filmmakers.