Gronings Vuur in Oldambt (afgelopen)

Gronings Vuur reist vijf jaar lang door de provincie, van gemeente naar gemeente. Op zoek naar dromen en verhalen over de leefomgeving. Inwoners zelf weten het beste wat er speelt in hun gemeente, welke verhalen en dromen er leven en welke passie ze hebben voor hun eigen omgeving. Dit vormt de basis voor het maken van een theatrale productie.

Na de eerste productie Elkenain, Zicht op Westerwolde is het nu de beurt aan gemeente Oldambt.

Verhalen uit Oldambt

Gronings Vuur heeft in begin 2023 inwonersgesprekken gevoerd met Oldambtsters. Zij vertelden verhalen over de geschiedenis, de natuur, de cultuur en het leven in het Oldambt. In april werd de tussenbalans hiervan gepresenteerd. Het publiek werd op de hoogte gebracht van de opbrengsten tot nu toe en regisseur Isil Vos vertelde over de productie die in oktober plaatsvindt. Daarnaast was er op 12 april een Open Podium, waar een verhalen expo te zien was met door schrijvers opgetekende verhalen van 15 Oldambsters.

Alle verhalen en opbrengsten komen samen in het artistieke programma Onze Grond, wat bestaat uit drie onderdelen die allemaal in de maand oktober tot uitvoer komen.

1. Tot op de bodem

Eén van die onderdelen is de muzikale verhalenavond Tot op de Bodem. Oldambsters vertelden aan Gronings Vuur hoe zij de toekomst van hun landschap zien. Wat missen zij, hoe zou het anders kunnen en wie moeten daaraan meedoen? De avond is een lofzang en wake-up-call in één, waarbij je Tot op de Bodem gaat. Wil je dit onderdeel bezoeken? Dan kun je kaarten bestellen. De verhalenavond vindt plaats op 6, 7, 13, 14, 20 en 21 oktober.

2. Oogstfair

Op de tweede zaterdag – 14 oktober – organiseert Gronings Vuur de Oogstfair: een Oogstfeest en Jaarmarkt in één, voor iedereen te bezoeken. Dit is het tweede programma-onderdeel.

3. Expositie

Het derde onderdeel is de expositie Possible Landscapes. Verschillende partijen in Oldambt hebben gesprekken gevoerd over de toekomst van onze grond. Het resultaat: deze expositie op zondag 22 oktober in de Graanfabriek.