Portret foto van Emil Klok en Reinout Douma

“Ripperda voelde als een Gronings verhaal, maar ontsteeg de provincie”

De droomlocatie, de acteurs, de muziek, de reacties van het publiek… Het team achter Ripperda, van Toukomstproject Zummerbühne, kijkt zeer tevreden terug op de muziektheatervoorstelling van afgelopen zomer. Zakelijk leider Emil Klok: “Het totaalplaatje klopte.”

Van 16 augustus tot en met 10 september was de wierde Maarhuizen, vlak bij Winsum, letterlijk het toneel voor tientallen acteurs en musici, onder wie hoofdrolspeler Bert Visscher. Met twintig voorstellingen en 24.000 bezoekers pakte Zummerbühne ook dit jaar weer groots uit, nu met de muziektheatervoorstelling Ripperda. Een op feiten gebaseerd maar geromantiseerd verhaal over het leven en de avonturen van Johan Willem Ripperda (1682-1737). Hij was de zoon van een berooide adellijke familie. En een leugenaar. “Maar wel een charmante,” vertelt zakelijk leider Emil Klok. “Met leugens en grenzeloze ambitie werkte hij zich op tot onderkoning van Spanje en legeraanvoerder van Marokko. Uiteindelijk eindigde hij door bedrog in de goot.”

Eigen waarheden

Een voorstelling over waar de grens ligt tussen wat wel en niet kan. Artistiek leider Reinout Douma: “Waar heb je nog sympathie voor iemand? Snap ik dit of is het verwerpelijk? Wat is nog eerlijk en wat niet? Als het goed is, ga je jezelf vragen stellen over je eigen waarheden.”

Het totaalplaatje klopte. De voorstelling zelf, maar ook de horeca, de logistiek en natuurlijk de locatie.

Emil Klok

Die locatie

Emil en Reinout kijken met grote tevredenheid terug op deze tweede voorstelling van Zummerbühne. Emil: “Het totaalplaatje klopte. De voorstelling zelf, maar ook de horeca, de logistiek en natuurlijk de locatie.”

Een droomlocatie, noemt Reinout de wierde Maarhuizen, waar een oude boerderij is omgetoverd tot culturele hotspot: “De route naar de voorstelling toe alleen al was mooi: het publiek liep echt over de wierde, langs de monumentale boerderij, er waren zonnebloemen geplant, er was een prachtig decor met allerlei kleuren… En dat op maar elf kilometer van de plek waar Ripperda ooit werd geboren.”

Elk jaar wat anders

De reacties van het publiek waren overwegend positief. Emil: “Het was fijn dat mensen mooie berichten deelden op social media en via de mail.” Al was niet iedereen even enthousiast. Reinout: “Er waren niet alleen maar positieve geluiden. Maar dat hoeft ook niet. Mensen mogen kritisch zijn. Kunst mag prikkelen. Vorig jaar speelden we Hollands Hoop en sommige bezoekers hadden een soortgelijke voorstelling verwacht.  Er is natuurlijk ook de neiging dat mensen gaan vergelijken. Maar Ripperda was echt totaal anders. Wij zetten daarmee ook de toon dat je elk jaar wat anders krijgt. Maar wel altijd iets groots op een bijzondere plek.”

Het voelde als een Gronings verhaal, maar het ontsteeg de provincie

Reinout Douma

Acteurs

Ripperda werd gespeeld door een mix van acteurs: van professioneel tot amateur, van uit het noorden tot daarbuiten en van nieuwe spelers tot dezelfde als vorig jaar. Reinout: “We hadden nu voor het eerst ook een koor. Dat was zo mooi: onder de prachtige bogen. De connectie tussen professionele musici van verder weg en musici uit de regio was ook bijzonder. Ik ben ook componist en was heel blij met hoe de muziek zich heeft gemanifesteerd. Van christelijke koormuziek tot exotische toonladders in Marokkaanse muziek. Het voelde als een Gronings verhaal, maar het ontsteeg de provincie.”

Buiten de provincie

Reinout gaat verder: “Ik ben er trots op dat het on-Gronings groots was en dat het buiten Groningen werd opgepikt, bijvoorbeeld door landelijke kranten. Maar ook publiek van ver buiten de provincie kwam naar Groningen om de voorstelling te bekijken.”

Impact

Met Zummerbühne willen de makers impact hebben op de regio. Dat lukt goed. Emil: “Sowieso is er impact door de vele vrijwilligers die bijvoorbeeld zingen in het koor of figureren. Maar de voorstelling was ook goed voor campings en restaurants in de omgeving. En er ontstond door Ripperda een Gronings gevoel, een soort trots op wie we zijn en wat we maken. Dat doel hadden we ook wel: Groningers hoeven niet altijd die underdog te zijn, wees trots op wat je kunt en doet.”

Ripperda had een on-Groningse ambitie. Ik hoop dat het ook iets met de emancipatie van de Groningers zelf doet

Reinout Douma

Daar is Reinout het mee eens: “Groningers zijn geneigd om bescheiden te zijn. Ze voelen zich over het hoofd gezien, niet serieus genomen. Dit stuk gaat daar ook wel over. Ripperda had een on-Groningse ambitie. Ik hoop dat het ook iets met de emancipatie van de Groningers zelf doet.”

Ommeland

De impact reikt ook verder, vertelt Reinout: “In de stad Groningen gebeurt al veel op cultureel gebied. Ook internationaal gezien. In de regio gebeuren ook veel mooie dingen, maar niet met deze grote uitstraling. Daarom kiest Zummerbühne voor het ommeland, jaarlijks op een andere plek in de provincie.”

De toekomst

De plannen voor 2024? Emil: “Die zijn er zeker al. Maar daar kunnen we helaas nog niets over zeggen. We zijn zelfs al bezig voor 2025. Dat is het mooie van Toukomst: doordat we voor vijf jaar geld hebben gekregen, kunnen we investeren in mensen en in samenwerkingsverbanden.”

De intentie is om ook na die vijf jaar niet te stoppen. Reinout: “We willen Zummerbühne nog veel langer een onderdeel laten zijn van de provincie Groningen. Zummerbühne heeft z’n waarde bewezen.”


Lees meer…