Portretfoto van Dannie en Brigitte

“Ik gun het iedereen om te staan of te lopen”

Een plek waar mensen met niet-aangeboren ruggenmergletsel of een beenprothese verder kunnen revalideren, hun grenzen verleggen en terechtkunnen voor allerlei (praktische) vragen en mentale hulp. Dat is Toukomstproject Revalidatie Expertisecentrum. Initiatiefnemer Dennie Jager: “Mensen zoals ik willen geen groep apart zijn, we willen een bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Wie door niet-aangeboren ruggenmergletsel in een rolstoel belandt en niet meer kan staan en lopen, komt in een revalidatietraject terecht. Maar dat is slechts een basis, vertelt Dennie Jager, een van de initiatiefnemers van het project Revalidatie Expertisecentrum. “En dat is zo jammer. Je leert bijvoorbeeld wennen aan je rolstoel. Veel meer verwachting is er niet. Maar dan kom je thuis, en dan? Waar kun je wel aan werken? Hoe word je fitter? Welke aanpassingen moet je thuis doen? Kun je nog werken of studeren? En autorijden? Ons centrum richt zich op gerevalideerde cliënten die verder willen. Die weer echt de maatschappij in willen. Dat doen we onder andere met fysiotherapeuten, psychologen en ervaringsdeskundigen.”

Studie en werk

Zelf is Dennie ook ervaringsdeskundige. In 2014 liep hij bij een eenzijdig brommerongeluk een dwarslaesie op. “’Je kunt nooit meer lopen,’ kreeg ik te horen. Maar ik wilde wel gewoon naar school en studeren, wat een uitdaging was. Ik wilde ook werken. Gelukkig heb ik een heel goede werkgever en keken we samen naar wat ik nog wél kon. Dat gun ik anderen ook: kijken naar wat je allemaal nog wel kunt. Mijn ambitie voor het Revalidatie Expertisecentrum en mijn levensverhaal zijn dus aan elkaar gekoppeld.”

Ik loop nu één of twee keer per week. Het doet echt iets met je zelfvertrouwen, het voelt als een overwinning

Dennie Jager

Toch weer lopen

Dennie legde zich er niet bij neer dat hij nooit meer zou lopen. Via zijn eigen stichting Walk On kreeg hij de kans om in 2018 een exoskelet aan te schaffen: een harnas dat je door elektromotoren weer laat staan, zitten en lopen. “Het exoskelet ondersteunt je benen. Ik loop er nu één of twee keer per week mee onder begeleiding van een fysiotherapeut.  Dat is zo fijn. Even staan en lopen is goed voor je spieren, voor je gewrichten, voor je spijsvertering, voor je blaas en voor veel meer. Het doet ook echt iets met je zelfvertrouwen, voelt als een overwinning. In het Revalidatie Expertisecentrum maken we het exoskelet ook toegankelijk voor de doelgroep. Ze kunnen ermee trainen. Met een deel van het Toukomst-geld hebben we een tweede exoskelet kunnen kopen, daar zijn we blij mee.”

Besef

Dennie richt zich met het centrum ook op mensen met een beenprothese. Daarom vroeg hij Brigitte Ruiter om zich bij het team te voegen. Dat wilde ze zeker wel: “Ik sta voor honderdduizend procent achter dit project. Ik ben ook ervaringsdeskundige. Op mijn zeventiende, veertig jaar geleden, heb ik een heel zwaar ongeluk gehad. Daarbij heb ik zo’n beetje alles gebroken of verbrijzeld. Verschillende operaties volgden en uiteindelijk een bovenbeenamputatie. Ik kon niet meer staan en lopen. Tien jaar lang heb ik nauwelijks iets gedaan, het was ellende. Toen kwam ik tot het besef: ik wil dit niet. Ik wil lopen, ik wil staan! Dat gevoel was zo sterk, maar het kostte me heel wat gesprekken met mijn fysio’s om ze te overtuigen om ervoor te gaan. Maar het is gelukt, sinds een jaar kan ik lopen door een osseointegratieprothese, ook wel een ‘klikprothese’ genoemd. Daarbij klik je een prothese op een pen die vastzit in je bot.”

Fitter

Brigitte: “Het is zo bijzonder om mensen in de ogen te kunnen kijken. Ik zat altijd in een rolstoel. Tijdens het schoenen kopen wordt er nu bijvoorbeeld niet meer aan mijn partner gevraagd welke kleur ik mooi vind, maar aan mij. Ik voel me ook veel fitter, mijn spijsvertering werkt beter en zo zijn er veel meer voordelen. Die drive die ik heb, gun ik een ander ook. De kans om te staan, grenzen voorbij te gaan. En je lijf positiever te zien. Dit project is mijn eerste uitstapje in de echte wereld. Fantastisch!”

Compleet pakket

Het Revalidatie Expertisecentrum wil een compleet pakket bieden. Brigitte: “Van fysiotherapie tot traumaverwerking. We willen ons omringen met professionals. Ik wil zelf een inspiratie zijn voor anderen. En ook helpen met protheses, bij alles wat daarbij komt kijken.”

Op dit moment is de voorbereiding in volle gang. Met succes. Dennie: “We hebben een paar locaties in de provincie op het oog. En er zijn een aantal fysiotherapeuten die enthousiast zijn om scholing te doen. In februari houden we een open dag, met onder meer sprekers, een demonstratie van het exoskelet en enquêtes. Je moet een gezicht krijgen binnen deze branche. En we zijn op zoek naar cliënten. Mensen die we weer terugbrengen in de maatschappij. Deze doelgroep kan nog zo veel wel. Ook werken. En er is werk zat.”

Dit project is fantastisch, omdat het mensen de kans biedt om er weer bij te horen

Brigitte Ruiter

De grens over

De ambitie reikt ver. Dennie: “We gaan voor het hele noorden: Groningen, Drenthe en Friesland. Maar ook voor cliënten uit Duitsland staan de deuren open. En online, op afstand kan ook. We willen een grote groep helpen. Iedereen verdient deze kans.”

Brigitte sluit zich daar helemaal bij aan: “Dit project is fantastisch, omdat het mensen de kans biedt om er weer bij te horen.”


Lees meer…