Winnaars krijgen tijdens de uitzending hun cheque overhandigd.

Hackathon scholenchallenge groot succes: “Jongeren hebben unieke oplossingen voor actuele problemen”

‘Hectisch’, ‘spannend’, ‘leuk’, ‘chaotisch’, ‘stressvol’ en vooral ‘supertof’: zijn de woorden die de bijna 300 deelnemers van de scholenchallenge gebruiken om hun afgelopen dertig uur te omschrijven. De deelnemers zijn allemaal scholieren vanuit verschillende vwo-, havo-, en mbo-scholen in Groningen, Friesland en Drenthe. Ze deden donderdag 21 september en vrijdag 22 september mee aan de hackathon ‘Wij hebben de toekomst’. Tijdens de hackathon werkten ze dertig uur non-stop aan verschillende vraagstukken rondom het thema voedsel.

Zo hadden de jongeren het idee om groenten te kweken op een groot vlot in een meer en wilden ze groenten van de boer opslaan in lokale koelhuizen. Ook bedachten ze een beloningssysteem om meer bewegen en gezond eten te stimuleren door een sportschool en groentewinkel aan elkaar te koppelen.

Duurzamer voedselsysteem

Allemaal oplossingen en ideeën die bijdragen aan het gezonder en duurzamer maken van ons huidige voedselsysteem. “Jongeren kijken met een andere blik naar zulke ingewikkelde vraagstukken. Ze denken in mogelijkheden, gaan buiten de gebaande paden en zien niet snel beren op de weg. Daardoor komen ze met unieke en interessante oplossingen voor actuele problemen”, zegt Jorien de Leeuw, adviseur jongerenparticipatie bij Nationaal Programma Groningen.

De hackathon is de start van de tweede editie van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’, een initiatief van Nationaal Programma Groningen en Stichting Technasium om jongeren te betrekken bij oplossingen die gaan over maatschappelijke vraagstukken waar we op dit moment allemaal de gevolgen van merken. 

Hackathon winnaars

De deelnemers maakten kans op één van de vier prijzen. Vol spanning zaten ze op hun school achter het scherm te wachten op de uitslag. Vanuit de studio in Emmen, waar de hackathon uitgezonden werd, kregen ze het goede nieuws.

  • ‘Overall winnaar’ is team EcoVision van het Praedinius Gymnasium in Groningen. Ze hadden het idee om de prullenbakken van de school te pimpen en het groenafval te laten composteren tot onder andere biodiesel.
  • Het team ‘Een vakantie nodig’ van Ubbo Emmius Scholengemeenschap in Stadskanaal kreeg de prijs voor ‘Best design’. Het team bedacht een snijmachine zodat cliënten van zorginstellingen zelf kunnen helpen met het snijden van lokaal geteelde groenten.
  • De prijs ‘Meeste impact’ is gewonnen door het team ‘Muorre Boerkes’ van CSG Liudger in Drachten. Zij zetten verticale landbouw in om gewassen te laten groeien op gebouwen.
  • De ‘Publieksprijs’ ging naar ViriFu van Roelof van Echten College in Hoogeveen. Dit team gaat groenafval scheiden of school en deze omzetten tot biogas in een biovergister.

Pitch in het provinciehuis

Aan de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ hebben veertien scholen in Groningen, Friesland en Drenthe meegedaan. De ideeën die de 43 teams tijdens de hackathon ontwikkeld hebben, gaan ze de komende acht weken uitwerken tot uitvoerbare oplossingen. De scholenchallenge eindigt 17 november met een Dragons’ Den, waarin de leerlingen pitchen in het provinciehuis van de provincie waar de school staat. Voor de meest kansrijke oplossing in elke provincie is kennis, een netwerk en een startbedrag beschikbaar voor het (laten) uitvoeren van het idee.

Deelnemende partijen

Nationaal Programma Groningen organiseert deze scholenchallenge met Stichting Technasium. De vijf deelnemende scholen in Groningen zijn: Praedinius College, RSG Borgen, Noorderpoort en Ubbo Emmius en Alfa-college. In Drenthe deden drie scholen mee: De Nieuwe Veste, Roelof van Echten, Dr. Nassau College. En in Friesland ging het om de scholen: Simon Vestdijk, CSG Borgman, CSG Liudger, Linde College, Stellingwerf College en Leeuwarder Lyceum. 


Lees meer…