Ruim 90 deelnemers tijdens eerste live editie van de Fondsendag

Samen met Ideeënbank Groningen organiseerden we donderdag 9 februari 2023 de eerste live editie van de Fondsendag. Met ruim 90 deelnemers was dit netwerkevenement, dat we voorgaande keren vanwege corona online organiseerden, een groot succes. Groningers met een goed idee dat bijdraagt aan de toekomst van onze provincie konden er terecht voor advies en financiering. Er waren in totaal 17 landelijke en regionale fondsen en adviseurs aanwezig.

De Fondsendag is in 2020 ontstaan, nadat we mensen voor het project Toukomst opriepen om met grote vernieuwende ideeën te komen voor de provincie. Marloes Buist, één van de organisatoren vanuit Nationaal Programma Groningen: “We merkten tijdens de vorige edities dat er veel behoefte is aan advies. Het is soms lastig om te achterhalen bij welk fonds je terecht kan met je idee. Er waren allerlei fondsen en adviseurs aanwezig om initiatiefnemers daarmee te helpen.” Maar liefst 92 Groningers bezochten het evenement aan de Laan Corpus den Hoorn.

Je doet hier veel informatie op, waardoor de puzzelstukjes in elkaar vallen.

WOBBE BOONSTRA, DEELNEMER

Fondsenmarkt

Tijdens de Fondsendag konden deelnemers op een speciale markt in gesprek met fondsen en adviseurs. Adviseurs van bijvoorbeeld Samenwerkingsverband Noord-Nederland, CMO STAMM, GroBusiness, KultuurLoket en Groninger Dorpen stonden klaar voor het geven van persoonlijk advies en het bespreken van eventuele vervolgstappen. Bezoeker Wobbe Boonstra: “De directe aanleiding van mijn bezoek is dat ik op zoek ben naar fondsen voor het ontwikkelen van ons platform Buurthelden. Maar eerlijk gezegd merk ik dat netwerken en het begrijpen hoe het hele netwerk werkt, misschien wel veel belangrijker is. Je doet hier veel informatie op, waardoor de puzzelstukjes in elkaar vallen. Het gaat niet persé over fondsen, ook over andere dingen. Ik heb een waardevol adresboekje verzameld en ideeën en inspiratie opgedaan.”

Mooi om te zien dat bezoekers ook elkáár advies gaven.

WILLEMIJN HOMAN, ADVISEUR

Pitches en workshops

Twaalf deelnemers kregen de ruimte om hun project in slechts vijf minuten te pitchen, oftewel presenteren. Vervolgens gaven adviseurs, fondsen en andere deelnemers advies. Willemijn Homan, adviseur bij Loket Leefbaarheid: “Ik vond het mooi om te zien dat bezoekers vanuit hun eigen ervaringen ook elkáár advies gaven.”

Tussen de pitchrondes in kregen deelnemers de gelegenheid om een workshop te volgen op het gebied van fondsenwerving, het opzetten van een initiatief en voortzetten van een project. Samen met Peter van der Molen, adviseur bij Huis van de Sport, organiseerde Marcel Endendijk, adviseur bij CMO STAMM, een workshop over het opstarten van een initiatief: “Het was een leuke diverse groep mensen met toffe ideeën. In de workshop helpen we om van idee naar uitvoering te komen. Een vrouw in de groep gaf terug dat ze erachter kwam dat ze terug moest naar de kern. Met een klein groepje nog scherper krijgen waar het idee over gaat.”


Lees meer…