Johannes en een groep mensen

Blog Johannes: “Niet alles verloopt vlekkeloos en snel”

Inmiddels is het alweer bijna drie jaar geleden dat Toukomst van start ging. Hoe staat het er nu voor? Wat gaat goed? Waar lopen initiatiefnemers en medewerkers van Nationaal Programma Groningen tegenaan? Johannes Boshuizen, programmamanager van Toukomst, blikt terug en kijkt vooruit.

Onze drive is vanaf het begin: de projecten zo snel mogelijk realiseren. Resultaten boeken. Dat is niet altijd even makkelijk.

Drive

“Alweer bijna drie jaar onderweg met Toukomst. Onze drive is vanaf het begin geweest: de projecten zo snel mogelijk realiseren. Resultaten boeken. Maar ja, dat is niet altijd even makkelijk. Er komt achter de schermen veel papierwerk bij kijken. Richtlijnen waaraan een project moet voldoen. Juridische zaken. De beoordelingscommissie van Nationaal Programma Groningen die – terecht – streng toetst. Hoe verklaarbaar ook, het zijn lange processen voordat een project ook daadwerkelijk van start kan gaan. Dat is soms erg frustrerend. Voor mij, voor mijn collega’s, maar nog het meest voor de initiatiefnemers. Zij kunnen niet wachten om met hun plan aan de slag te gaan, hun geduld wordt soms erg op de proef gesteld.”

Waanzinnig

“Bijna de helft van de projecten loopt inmiddels. ‘Sterke Musea Groningen’ bijvoorbeeld. Het is ongekend hoe die initiatiefnemers het hebben aangepakt. En doorgepakt. Na het finale akkoord hebben ze zich verenigd in een coöperatie en hebben ze alle kleine musea in de provincie verenigd. Super.

‘Zummerbühne’, nog zo’n voorbeeld. Dit muziektheater heeft afgelopen zomer in totaal meer dan 20.000 bezoekers gehad tijdens de voorstelling Hollands Hoop. Die voorstelling is in driekwart jaar geproduceerd, vanuit een ruw idee. Het project werd al snel professioneel, met acteurs en een eerste locatie aan de rand van een erf, met uitzicht op het Groningse landschap. Ik zat daar op één van de speelavonden op de tribune en dacht: wat is dit waanzinnig, wat goed dat ze dit hebben gedurfd.

Dat geldt voor meer projecten: dat de initiatiefnemers een ongelooflijke drive hebben. Ik zag die passie ook op het oogstfeest van het project ‘Elk dorp een eigen voedseltuin’. Sowieso spreken mij de projecten waar mensen echt samen iets willen, het meeste aan. Dus dat er geen individueel belang is maar dat de gemeenschap, hun plek, vooropstaat. Ik zie ook dat die initiatieven het verst komen.”

De projecten waar mensen echt samen iets willen spreken mij het meeste aan. Dus dat er geen individueel belang is maar dat de gemeenschap, hun plek, vooropstaat.

Innovatief en vernieuwend

“Maar zoals gezegd, niet alles verloopt vlekkeloos en snel. Bijvoorbeeld bij ‘Roemte’, een project dat ondernemende sociale, culturele en maatschappelijke initiatieven helpt bij het vinden van huisvesting en het uitwerken van plannen. Innovatief en vernieuwend, zo’n maatschappelijke broedplaats. Daar hebben we dagen, avonden en weekenden aan besteed, het was een moeizame weg. Maar als ik er nu van een afstandje naar kijk, denk ik wel: het is een project van 22,7 miljoen euro. Dat is overheidsgeld. Dan is het ook wel logisch dat je je aan bepaalde regels en procedures moet houden en dat het daardoor lang duurt. Dat snap ik wel.”

En nu verder

“We zijn nu vooral druk bezig met de ‘Landschapswerkplaats’, het grootste Toukomstproject. Het is belangrijk dat die verder wordt voorbereid. De ‘Landschapswerkplaats’ richt zich op een biodivers natuurnetwerk van vaarroutes, wandelpaden, ruiterpaden en fietspaden. Heel fijn dat hiervoor dit jaar nog de eerste projecten starten.

Ook al moeten we soms een lange adem hebben en samen met initiatiefnemers veel stappen doorlopen, Toukomst blijft fantastisch.

Het is de bedoeling dat we voor de zomer van 2023 van alle Toukomstprojecten weten hoe ze worden uitgevoerd. Voor een enkel project zal dan blijken: het is anders gegaan dan gedacht, we hebben er alles aan gedaan, maar dit wordt het niet. We halen de stekker eruit. Hoe we dan het geld dat daarvoor was gereserveerd besteden, bespreken we met het Toukomstpanel en leggen we daarna voor aan het bestuur.”

Veel goeds

“Ook al moeten we soms een lange adem hebben en samen met initiatiefnemers veel stappen doorlopen, Toukomst blijft fantastisch. Of het nou gaat om onderwijs, natuur, theater, toerisme of wandelpaden: er ontstaat zo veel goeds.”


Lees meer…