Portretfoto van Ferdinant en Kirsten, initiatiefnemers van het Toukomstproject Arts in Health

“Bezig zijn met kunst is goed voor je gezondheid”

Je eigen schilderij maken, een verhaal schrijven, dansen of muziek maken; creativiteit draagt bij aan je eigen welzijn. Met het Toukomstproject ‘Arts in Health Groningen’ brengen initiatiefnemers Kirsten Krans en Ferdinand Lewis kunst en creativiteit naar ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Groningen. Patiënten en medewerkers werken samen met speciaal getrainde kunstenaars aan hun eigen kunst.

Arts in Health is alom bekend in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Ook Nederland heeft ervaring op dit gebied, maar nog geen professionele ondersteuning voor kunstenaars, onderzoekers en docenten. Arts in Health Groningen wil daar verandering in brengen. Ferdinand werkte als kunstenaar en onderzoeker in ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Amerika en is nu betrokken bij het project in Groningen. Ferdinand: “Als patiënt in een ziekenhuis is je eigen identiteit vaak minder belangrijk. Je krijgt andere kleding en ook de rest van jezelf lever je min of meer in. Als patiënt draait alles om je ziekte. Door creatief te zijn – bijvoorbeeld door te tekenen of muziek te maken – spreek je het deel van jezelf aan dat niet ziek is, het deel dat gezond en hoopvol is. Je vindt er een stukje van je eigen identiteit in terug.”

Door creatief te zijn – bijvoorbeeld door te tekenen of muziek te maken – spreek je het deel van jezelf aan dat niet ziek is, het deel dat gezond en hoopvol is. Je vindt er een stukje van je eigen identiteit in terug.

FERDINAND LEWIS, INITIATIEFNEMER

Ondanks dat Arts in Health geen therapie is, draagt het volgens Kirsten en Ferdinand toch op een positieve manier bij aan de gezondheid van patiënten. Ferdinand: “Bezig zijn met kunst en je verbeelding activeren kan je door een pijnlijke periode helpen. Er zijn aanwijzingen dat Arts in Health een wezenlijke bijdrage levert aan het herstel van een patiënt.”

Kunst aan het bed

In dit project krijgen lokale kunstenaars een speciale training om op een laagdrempelige en zinvolle manier samen te werken met patiënten. Kirsten: “Dat kan gewoon aan het bed, getrainde professionals in Arts in Health kunnen elke kunstvorm aanpassen zodat het voor de patiënt toegankelijk wordt, zoals creatief schrijven, schilderen, muziek en zelfs dans. Het zijn uiteindelijk de patiënten zelf die kiezen welke kunstvorm het beste bij hen past. Patiënten die geen keuze hebben over hun ziekte en behandeling, hebben wel een keuze in hoe ze hun verbeeldingskracht gebruiken.”

Kunst maken met medewerkers

De kunstenaars met wie Ferdinand en Kirsten voor dit project samenwerken, werken niet alleen met de patiënten; ze zijn er ook voor het personeel van de zorginstellingen. Samen met de kunstenaars geven ze hun eigen projecten vorm. “Ook voor zorgmedewerkers kan creativiteit enorm goed werken”, vertelt Kirsten. “Het kan stress verminderen en burn-out voorkomen. We weten bovendien dat een creatieve omgeving de werksfeer verbetert en ervoor kan zorgen dat medewerkers minder snel op zoek gaan naar een andere baan.” Het Martini Ziekenhuis en het UMCG hebben inmiddels ingestemd met een pilot. In 2022 gaat Arts in Health daar van start.

Ook voor zorgmedewerkers kan creativiteit enorm goed werken. Het kan stress verminderen en burn-out voorkomen.

KIRSTEN KRANS, INITIATIEFNEMER

Arts in Health Community

Ferdinand en Kirsten zijn blij met de steun van Toukomst. De bijdrage van Toukomst dient als vliegwiel voor langdurige investeringen en biedt de mogelijkheid om samen met gemeenschappen, zorg- en kennisinstellingen Arts in Health in Groningen te verankeren. “Toukomst is een geweldige kans voor Groningen”, zegt Ferdinand. “Dankzij deze steun kunnen we een start maken met ons project en bouwen aan een community in Groningen die zich bezighoudt met de invulling van Arts in Health. Samen met de Groningers gaan we het aanbod zelf ontwikkelen. Welke kunstvormen kunnen we gebruiken? Met welke creatieve activiteiten kunnen we het meeste verschil maken?” Kirsten: “We willen kijken welke kunstprojecten er al bestaan in Groningen. Niet het wiel opnieuw uitvinden, maar van elkaar leren en elkaar versterken. Onze grootste wens? Arts in Health een beroepspraktijk maken in Nederland.”


Lees meer…