Blog René Donkerbroek: “Ik ging op zoek naar jong talent!”

Portretfoto René Donkerbroek

Lang werkt hij nog niet bij Nationaal Programma Groningen. Senior programma-adviseur René Donkerbroek is sinds maart onderdeel van ons team. Als vormgever en coördinator van het nieuwe traineeprogramma ging hij in zijn eerste maanden samen met Vonk Traineeship op zoek naar jong talent in Groningen. “Na een intensieve selectieprocedure zijn onze zes trainees net aan de slag gegaan. Nu al kan ik zeggen dat het een hele bevlogen groep is!”

René: “We zochten jong talent om gemeenten en de provincie ondersteuning te bieden bij hun opgaven voor Nationaal Programma Groningen. Uit bijna honderd reacties hebben wij zes toppers geselecteerd. Ze hebben allemaal een andere achtergrond: van communicatie tot bestuurskunde en van recht tot psychologie. Wat ze gemeen hebben? Een grote maatschappelijke interesse en een enorme drive om in het gebied aan de slag te gaan, om nieuwe dingen te ontwikkelen.

Uit bijna honderd reacties hebben wij zes toppers geselecteerd.

De juiste match

Ze gaan de komende twee jaar aan de slag bij de vijf gemeenten in het aardbevingsgebied en de provincie. Iedere trainee werkt in die periode achtereenvolgens aan drie opdrachten op drie verschillende werkplekken. Hier spelen ze een rol bij projecten die gefinancierd worden door Nationaal Programma Groningen. Dit kan telkens een andere klus zijn. Op de ene plek helpen ze om van programma’s concrete projectvoorstellen te maken, maar het kan ook om de uitvoering van een project gaan. Deze zomer hebben de gemeenten opdrachten geformuleerd en heb ik samen met Vonk Traineeship voor de juiste match gezorgd.

Op de ene plek helpen ze om van programma’s concrete projectvoorstellen te maken, maar het kan ook om de uitvoering van een project gaan.

Van maandags tot en met donderdags werken de trainees aan hun opdracht. Vrijdags werken ze onder leiding van Vonk Traineeship aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ze volgen hiervoor allerlei workshops. Om de week werken ze op vrijdag ook samen als projectgroep aan een project. Het eerste project waar ze aan gaan werken is een opdracht voor Toukomst. Op die manier maken ze direct kennis met een onderdeel van Nationaal Programma Groningen en met collega’s van ons team.

We willen jonge talenten behouden in de provincie en wat mij betreft kunnen we in de toekomst op deze manier veel meer pas afgestudeerden koppelen aan overheden.

Ik mag deze zes talenten de komende twee jaar begeleiden en kijk enorm uit naar hun ervaringen en hun ontwikkeling! We willen jonge talenten behouden in de provincie en wat mij betreft kunnen we in de toekomst op deze manier veel meer pas afgestudeerden koppelen aan overheden.

Ondernemend

Naast het traineeprogramma werk ik als adviseur binnen het team. Ik vind het mooi om maatschappelijke vraagstukken op een ondernemende manier aan te pakken en op te lossen. Dat doe ik de ene keer door een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van projecten, zoals het Toukomstproject Oogst van Groningen en de Graanrepubliek van de gemeente Oldambt. En de andere keer meer op programmaniveau door verbindingen te verkennen en te leggen met andere programma’s en financieringsbronnen. Om zo de impact voor Groningen nog groter te maken. Prachtig werk.”

Groepsfoto van de trainees met twee begeleiders

Lees meer…