Portretfoto van Marjon Edzes-Posthumus

“We maken Groningse musea klaar voor de toekomst”

Het Toukomstproject ‘Sterke musea voor een sterk Groningen’ staat aan de vooravond van een nieuwe fase. Het projectplan is goedgekeurd en deze zomer richt de projectgroep een coöperatie op. Eén van de initiatiefnemers is Marjon Edzes, directeur van Landgoed Fraeylemaborg. “Van de twee miljoen euro die we krijgen kunnen we de komende tien jaar deskundige mensen in dienst nemen die musea gaan helpen om te professionaliseren en ze klaar te maken voor de toekomst.”

Van de twee miljoen euro die we krijgen kunnen we de komende tien jaar deskundige mensen in dienst nemen die musea gaan helpen om te professionaliseren en ze klaar te maken voor de toekomst.

Marjon Edzes kijkt terug op een intensieve periode. Nadat het Toukomstpanel adviseerde om voor ‘Sterke musea voor een sterk Groningen’ voor de komende tien jaar twee miljoen euro beschikbaar te stellen, hebben de initiatiefnemers hard gewerkt om de plannen zo concreet mogelijk uit te werken. “Dat was een flinke klus”, blikt Marjon terug. “In deze coronatijd moesten we alle zeilen bijzetten om onze musea overeind te houden. Zelf had ik ook nog een grote restauratie op Landgoed Fraeylemaborg. Ondanks alle drukte hebben we alles op alles gezet om het plan klaar te maken voor de beoordeling door de onafhankelijke beoordelingscommissie. En wonderwel lukte dat!”

We vulden elkaar mooi aan en hebben onze krachten écht gebundeld.

De projectgroep kwam regelmatig online bij elkaar en bij het schrijven van de plannen en de uitwerking pakten alle deelnemers een stuk. “We vulden elkaar mooi aan en hebben onze krachten écht gebundeld. En door het directeurenoverleg vanuit de provinciale steuninstelling Erfgoedpartners konden we in de tussentijd alle 63 musea in de regio op de hoogte én betrokken houden bij de plannen voor de oprichting van de coöperatie.”

Wat gaat de coöperatie doen?

Marjon: “Veel kleinere musea draaien grotendeels op vrijwilligers. Soms zelfs helemaal. Daardoor ontbreekt de mankracht of kennis om toekomstplannen te schrijven die nodig zijn om financiering te krijgen voor verbetering van het museale aanbod. Zij kunnen deskundige hulp heel goed gebruiken. De coöperatie Sterke musea voor een sterk Groningen gaat de Groningse musea hierbij helpen.”

Veel kleinere musea draaien grotendeels op vrijwilligers. Soms zelfs helemaal. Daardoor ontbreekt de mankracht of kennis om toekomstplannen te schrijven die nodig zijn om financiering te krijgen voor verbetering van het museale aanbod.

De coöperatie neemt all round museumdeskundigen aan die musea gaan ondersteunen op het gebied van bedrijfskunde, marketing, vrijwilligersbeleid en educatie maar vooral bij fondswerving. Daarnaast willen de initiatiefnemers ook dat er regelmatig analyses worden gedaan van het maatschappelijke effect dat musea teweegbrengen. “Data verzamelen is belangrijk”, zegt Marjon. “Pas dan kun je het effect meten van je acties en inspanningen. We willen niet op gevoel werken, maar op basis van feiten. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat we kunnen laten zien welke bijdrage we leveren aan de doelstellingen van Nationaal Programma Groningen.”

Data verzamelen is belangrijk. Pas dan kun je het effect meten van je acties en inspanningen. We willen niet op gevoel werken, maar op basis van feiten.

Samen sterker

Dat de samenwerking bij de totstandkoming van de coöperatie zo goed liep, wijdt Marjon naast de inzet ook aan de mindset. “Museumdirecteuren horen outreachend te zijn: middenin de samenleving. We werken in de regio al heel goed samen en weten dat we door samenwerking betere producten maken. Collecties worden in bruikleen gegeven, we stemmen tentoonstellingen af. Die grondhouding en ervaringen in de samenwerking zijn erg behulpzaam bij ons project. En nu we straks door professionele ondersteuning, dankzij de bijdrage vanuit Nationaal Programma Groningen, een boost kunnen geven aan de kwaliteit, geeft dat veel vertrouwen voor de toekomst.”

‘Sterke musea voor een sterk Groningen’ is een initiatief van:
Marjon Edzes (Landgoed Fraeylemaborg), Helen Kaemink (Streekhistorischcentrum Stadskanaal), Mertijn Dijkstra en Geert Pruiksma (Museum Nienoord), Liesbeth Jansen (Klokkengieterijmuseum en Slag bij Heiligerlee), Inge Dekker en Hein Hillaridus (Cultuurhistorisch centrum Oldambt) en Trinet Holtslag (Betrokken burger)


Lees meer…