Blog Anna Weijer: “Groningen is een provincie om trots op te zijn”

Portretfoto van Anna Weijer

Werken in een politiek-bestuurlijke omgeving vindt ze heerlijk. Geen dag is hetzelfde en je moet snel kunnen switchen als er spontaan iets oppopt wat aandacht nodig heeft. Anna Weijer is sinds juni 2019 programmasecretaris van Nationaal Programma Groningen en zit helemaal op haar plek.

Anna: “Al vanaf mijn studie ben ik met de provincie Groningen bezig. Voor mijn afstudeeronderzoek onderzocht ik de leefbaarheid van het platteland voor jongeren in Noord-Groningen. Vervolgens heb ik ongeveer vier jaar als onderzoeker gewerkt. Daarna kwam ik bij Nationaal Coördinator Groningen terecht, waar ik mij al bezighield met het toekomstperspectief van Groningen. Ik zit nu dan ook helemaal op mijn plek bij Nationaal Programma Groningen, waar ook mijn achtergrond als onderzoeker goed van pas komt. Binnen het team houd ik mij namelijk bezig met monitoring en evaluatie. Daarnaast ondersteun ik het bestuur door vergaderingen voor te bereiden en te zorgen voor verslaglegging.

Binnen het team houd ik me bezig met monitoring en evaluatie en ondersteun ik het bestuur door vergaderingen voor te bereiden en te zorgen voor verslaglegging.

Nu kwam dit project echt tot leven

In ons programmakader staan vier ambities op het gebied van: economie, werken en leren, leefbaarheid en natuur en klimaat. Ik ben het aanspreekpunt voor het consortium dat de ontwikkeling van deze ambities voor ons volgt. Recent voerden zij een nulmeting uit: hoe staat Groningen ervoor vóór de start van Nationaal Programma Groningen? En dan zien we dat er nog best wel werk aan de winkel is. Het is dus goed dat het Nationaal Programma Groningen er is. Daarmee kunnen we echt wat extra’s doen voor de toekomst van Groningen. Door de aardbevingen is er veel ellende geweest in onze provincie – en nóg. Die problemen moeten worden opgelost, maar het is mooi dat we naast het versterken van huizen en het herstellen van de schade ook op andere manieren kunnen werken aan de ontwikkeling van onze provincie. Voor de vakantie bezocht ik met het bestuur een van de projecten – een monumentale boerderij die ze gaan herbestemmen. Het enthousiasme bij de bestuursleden was tekenend. Zij krijgen heel veel stukken op papier, nu kwam dit project echt tot leven.

Het enthousiasme bij de bestuursleden was tekenend. Zij krijgen heel veel stukken op papier, nu kwam dit project echt tot leven.

In Groningen kom ik weer thuis

Ik ben in Groningen geboren en getogen – al heb ik een Zweedse moeder, dus liggen de roots ook nóg iets noordelijker. Groningen is een prachtige provincie met veel verschillende facetten. Ik waardeer de weidsheid, de schattige dorpjes met daarnaast die bruisende stad. Zo heeft iedere provincie iets unieks. Ik geniet ook enorm op mijn racefiets in de Limburgse heuvels of van een gezellig weekend bij mijn zusje in Utrecht. Maar in Groningen kom ik weer thuis. Ik vind het een provincie om trots op te zijn, alhoewel het imago nog wel wat mag verbeteren – ook dat is trouwens een van de doelstellingen van het nationaal programma. We zien graag dat Nederland enthousiast is over onze provincie, maar ook de Groningers zelf kunnen hierin nog een slag maken. We mogen onszelf wat meer op de borst kloppen. En nee, dat is niet echt Gronings, maar laten we het toch maar doen.”

Anna Weijer en Marloes Buist met een kopje koffie tijdens het werkbezoek bij Enne Jans Heerd

Lees meer…