Portretfoto van Nienke Homan

“Toukomst heeft de mindset veranderd”

Nienke Homan is gedeputeerde van de provincie Groningen en bestuurslid van ons programma. “Ik houd ervan om wat lef te tonen. Om vooruit te kijken en de blik op de toekomst te richten. Dat doen we met Nationaal Programma Groningen. We nemen besluiten waarvan de acties voor de volgende generaties zichtbaar zullen zijn. En Toukomst is bij uitstek een project dat sinds de start – ruim een jaar geleden – barst van het lef.”

Toukomst is bij uitstek een project dat sinds de start – ruim een jaar geleden – barst van het lef.

Dichtbij

In het programmakader staan de kaders waaraan alle projecten moeten voldoen. En het doel: brede welvaart voor iedereen. Op het gebied van economie, werken en leren, leefbaarheid, natuur en klimaat.

“We zien vanuit het programma veel grote projecten voorbijkomen die aansluiten bij één of meerdere thema’s”, zegt Nienke. “Maar we zoeken natuurlijk vooral ook naar projecten van inwoners zelf. Daar levert Toukomst een grote bijdrage aan. Groningers zijn uitgedaagd om ideeën aan te dragen. En vervolgens hier ook samen een mooi project van te maken. Dat is zo anders dan de politieke route. Het zorgt ervoor dat mensen zich herkennen in de ideeën en zich verbonden voelen. Dat kan alleen als de ideeën echt door mensen uit heel Groningen zijn aangedragen én uitgewerkt. Dat is gelukt.”

Verrast

“Het verraste me enorm, de betrokkenheid en al die enthousiaste ideeën voor Toukomst. Het werd zó groot! Ik denk dat Toukomst de mindset van veel Groningers heeft veranderd. Van: ‘kijken of hier wat aan wordt gedaan’, naar: ‘kijken wat hieraan wordt gedaan.’ Daar zit een totaal andere verwachting bij.”

Ik denk dat Toukomst de mindset van veel Groningers heeft veranderd.

Het Toukomstpanel heeft een advies gegeven over hoe de 100 miljoen euro moet worden uitgegeven. Dit wordt nu uitgewerkt in een concreet programmaplan, waar Provinciale Staten op 30 juni een besluit over nemen.

Nienke: “Ik kijk vol vertrouwen uit naar deze dag. Provinciale Staten wilden een project dat door en voor Groningers is ontwikkeld. Dat is precies wat Toukomst is geworden. Ik ben trots op het hele proces rond Toukomst. En trots op het enthousiasme dat Groningers lieten zien. Dat merk ik ook bij de andere gedeputeerden. De gaswinning heeft veel ellende in onze provincie veroorzaakt. We zijn er ook nog niet klaar mee, maar er is vooruitgang. Dat we veerkracht hebben en mogelijkheden zien om mooie projecten op te pakken en de provincie echt vooruit te helpen, is prachtig.”

Ambassadeur

Nienke voelt zich als bestuurslid van Nationaal Programma Groningen een ambassadeur van het nieuwe perspectief van Groningen. “Heel veel Toukomstideeën gaan over het groene landschap en groene producten. Daar zijn we trots op en dat willen we beschermen en uitbreiden. Dat geeft toekomstperspectief voor nieuwe generaties.”

“Waar ik op hoop? Dat we in Groningen zelf de regie houden en het geld ook hier houden. Dat we kennis gebruiken om op de beste manier eigen grondstoffen te verbouwen en de mooie omgeving behouden. Dat we allemaal het gevoel hebben: hier is het goed.”


Lees meer…