“We werken aan toekomstbestendige dorpen”

Gert Jan van ‘t Land, projectleider Nieuwborgen.net

“Toekomstbestendige dorpen; dáár willen we naartoe werken. Het doel van dit project is om huizen in de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen te isoleren en inwoners te laten overschakelen op lokaal geproduceerd groen gas. De biovergister, die het groene gas produceert, wordt hiervoor aangesloten op het bestaande aardgasnetwerk. Om dit te kunnen doen, hebben we ruim 4,7 miljoen euro van het Rijk gekregen. Maar daarmee ben je er nog niet.

Kennismaken met duurzaamheid

Een project als dit valt of staat met goede communicatie naar en met de inwoners. Met geld vanuit Nationaal Programma Groningen kunnen wij dat oppakken. We hebben een website, een nieuwsbrief en social media-kanalen opgezet én bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens het hele project blijven we contact zoeken met de bewoners. We willen hen laten kennismaken met het thema duurzaamheid en ze uitnodigen om met ons samen te werken.

Normaal gesproken bedenkt de overheid iets en wordt het uitgevoerd. Nu hebben we juist de bewoners laten vertellen waar zij behoefte aan hebben.

Duidelijk toekomstbeeld

Tijdens de bijeenkomsten hebben we tegen de inwoners gezegd: ‘Jullie zijn de opdrachtgever van dit project. We hebben veel geld gekregen om jullie dorp toekomstbestendig te maken met als uitgangspunten verduurzaming en groen gas. Hoe kunnen we dit geld volgens jullie het best besteden?’ Dit is een andere manier van werken. Normaal gesproken bedenkt de overheid iets en wordt het uitgevoerd. Nu hebben we juist de bewoners laten vertellen waar zij behoefte aan hebben. Samen hebben we een heel duidelijk beeld voor de toekomst neergezet.

Aardappelen op groen gas

Wat de bewoners willen? Onafhankelijk worden van marktpartijen en hun eigen groene gas produceren. Ook willen ze goedkoper wonen. Dat dit kan, gaan wij ze laten zien met heel concrete voorbeelden. Zo kunnen ze straks in het ‘Waarmtehoes’ in Nieuwolda zelf ervaren hoe je aardappelen kookt op groen gas en krijgen vijftig gezinnen alvast een woonadvies over hoe ze minder energie verbruiken. Bij nog eens vijftig gezinnen wordt de centrale verwarming beter ingeregeld, met meer comfort en een besparing op gasverbruik als resultaat. De bewoners zijn erg geïnteresseerd. Zij zien kansen, maar er zijn ook nog twijfels: wij zijn nu de testcase, wat als het niet werkt? Als overheid hebben we het vertrouwen van de bevolking terug te winnen. Daarom krijgt iedere inwoner een individueel voorstel en is meedoen compleet vrijwillig. In 2022 moet dit project zijn afgerond, maar voor ons is kwaliteit belangrijker dan op dat moment echt klaar te zijn. We willen een inspirerend en duurzaam voorbeeld zijn voor heel Nederland.”

Dit interview is ook terug te vinden in het Jaarverslag 2019


Lees meer…