“Een nieuw theater als hart van Delfzijl”

Dick Janssen, programmamanager Gebiedsontwikkeling Delfzijl Centrum Zuidoost

“Toen we hoorden dat we voor onze plannen ruim 10 miljoen euro vanuit Nationaal Programma Groningen beschikbaar gesteld werd, was dat reden voor een feestje. Eind 2018 waren we gestart met een plan van aanpak voor Theater De Molenberg. Het theater is behoorlijk verouderd. Een nieuw, cultureel gebouw zou geweldige kansen bieden voor de gemeente én de regio.

Ambitieus plan

Samen met inwoners en ondernemers zijn we plannen gaan maken. Het werd al snel duidelijk dat de voorkeur uitging naar het mooiste en meest uitgebreide scenario: sloop en vervangende nieuwbouw van De Molenberg, waarbij een nieuw complex ontstaat met plek voor verschillende cultuurinstellingen: het theater, de bibliotheek en het IVAK (de culturele netwerkorganisatie van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum). Naast cultuur, biedt het theater ook mooie kansen voor de horeca. Een ambitieus plan dus, waar niet alleen Delfzijl van geniet, maar de hele regio. De gemeente kon dit echter niet helemaal alleen financieren, dus we dienden het plan in bij Nationaal Programma Groningen.

Het geeft het centrum weer een hart en zorgt voor reuring. Een bruisende plek in Delfzijl waar het goed toeven is

In mei 2019 kregen we een mondelinge toezegging. Hoewel de officiële ‘ja’ nog niet op papier stond – dat zou pas in oktober komen – zijn we in de zomer van 2019 al wel voortvarend aan de slag gegaan. Zo’n ingreep in het hart van Centrum Zuidoost heeft immers ook effect op de omgeving. Met de plannen voor De Molenberg in de hand, zijn we samen met de inwoners aan de gang gegaan met de gebiedsagenda. Het draagvlak voor een nieuw cultureel centrum en een andere aankleding van de directe omgeving is groot. Het geeft het centrum weer een hart en zorgt voor reuring. Een bruisende plek in Delfzijl waar het goed toeven is.

Mooie verbindingen

Dankzij de bevlogen directeur van het theater doet De Molenberg het tot op heden nog goed. Het trekt voor een klein theater écht grote namen en biedt een heel divers programma. Dat willen we niet alleen behouden, maar we willen méér bieden. In het nieuwe gebouw komen daarom onder andere extra stoelen in de kleine zaal, zodat er ook in het weekend films gedraaid kunnen worden. En er zijn mooie verbindingen mogelijk door het aanbod van de bibliotheek en het IVAK.

Natuurlijk neemt de uitvoering van een groot plan als dit de nodige tijd in beslag. Besloten is om na Delfsail – zomer 2021 – te starten met de sloop van het theatergebouw. Pas daarna kunnen we met de nieuwbouw beginnen, die zeker twee theaterseizoenen duurt. Intussen zijn we met een team druk bezig met alle vergunningen en kijken we met specialisten naar zaken als verkeer en parkeren. Bij het uitwerken van de verschillende plannen blijven we natuurlijk nauw samenwerken met de inwoners. Het wordt immers hun gebouw.”

Dit interview is ook terug te vinden in het Jaarverslag 2019


Lees meer…