Blog Joren van Veen: “Dit voelde als een unieke kans”

Joren van Veen

Joren van Veen (28) is de financiële man van Nationaal Programma Groningen. Hij kwam terug naar ‘stad’ vanuit de Randstad voor de mensen, de omgeving én deze baan. “Dit voelde als een unieke kans.”

Dacht dat ik naar Randstad moest

Geboren en getogen in de stad bleef Joren in Groningen voor de studie economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In Duitsland volgde hij daarna een master politicologie en vertrok vervolgens naar de Randstad: eerst Amsterdam en daarna Den Haag. “In de tijd dat ik terugkwam uit Duitsland, had ik het idee dat ik naar de Randstad móest voor interessant politiek werk. Toen ik bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Klimaat werkte, had ik vaak te maken met lokale en regionale overheden. Daar zag ik hoe overheden op lokaal niveau veel betekenen voor inwoners. Oók in Groningen. Toen ontstond steeds meer het besef dat je ook in Groningen leuke en interessante banen hebt voor jonge mensen met mijn studieachtergrond. Bovendien knaagde het al een tijdje: ik miste mijn vrienden en ik miste Groningen. Ik wilde wel terug.”

Toen ontstond steeds meer het besef dat je ook in Groningen leuke en interessante banen hebt

Wonen in en werken voor Groningen

Op het moment dat deze baan bij Nationaal Programma Groningen voorbij kwam, zag Joren dit als een unieke kans: “Het leek bijna te mooi om waar te zijn. Bouwen aan en nieuwe organisatie, energieke en betrokken mensen en niet alleen wonen in, maar ook nog werken voor Groningen. Het enthousiasme was gelukkig wederzijds en ik kreeg de baan!”

Teruggaan naar Groningen was “een 100% goede keuze”, zowel privé als op werkgebied. “Privé houd ik van klimmen in Kardinge – of op mijn huis als de hal gesloten is door corona (zie foto) – naar de bioscoop, uitstapjes in het Ommeland en andere leuke dingen doen met mijn vriendin, vrienden en moeders. We hebben nu net een huis gekocht in de stad, dus we blijven hier voorlopig! Het werk is ook precies zoals ik had gehoopt. Het is prachtig om te zien wat er allemaal gebeurt vanuit Nationaal Programma Groningen. De financiën zijn nu goed ingericht dus ik ga steeds meer andere dingen doen, zoals bundelsessies begeleiden voor Toukomstprojecten. Geweldig om daar te merken hoeveel energie en ideeën er in Groningen zijn.”

Joren beklimt de muur van zijn eigen huis

Vanuit Nationaal Programma Groningen hebben we direct persoonlijk contact met inwoners, luisteren, hun ideeën serieus nemen en doen wat nodig is. Ik hoop dat Nationaal Programma Groningen echt een begrip wordt.

Gelijke kansen

Naast het meewerken aan mooie projecten, vindt Joren het belangrijk dat zijn werk kan bijdragen aan herstel van vertrouwen in de overheid. “Het is logisch dat het vertrouwen hier laag is en mensen soms cynisch zijn. Men ervaart de overheid vaak als een anonieme kolos waar niemand luistert. Vanuit Nationaal Programma Groningen proberen we het tegenovergestelde te laten zien. Direct persoonlijk contact met inwoners, luisteren, hun ideeën serieus nemen en doen wat nodig is. Ik hoop dat Nationaal Programma Groningen echt een begrip wordt. We hebben daar ook de middelen voor, ruim een miljard euro, dat is een één met negen nullen, om de komende 10 jaar te investeren in de provincie. Dat we dit geld goed uitgeven en dat we daarmee bijdragen aan een groter gevoel van geluk voor de mensen die hier wonen. Blij zijn júist omdat je in een dorpje als Onderdendam geboren bent, zonder dat je daarbij minder kansen krijgt dan in de rest van Nederland. Een gevoel van blijdschap en trots over hun woonplaats, ook voor jongeren die misschien het gevoel hebben dat ze naar de Randstad ‘moeten’. Want laten we eerlijk zijn, nergens in Nederland vind je verder zo’n bruisende mooie stad als Groningen met zo’n prachtig landschap daaromheen!”


Lees meer…