Sfeerbeeld van man die achter zijn computer kijkt naar de kick-off bijeenkomst van Toukomst

Toukomst fase 2: we gaan bundelen!

Met ons project Toukomst zijn we maandagavond 8 juni van start gegaan met de volgende fase: het bundelen van de ideeën tot grote projecten die écht het verschil gaan maken voor de toekomst van Groningen.

We gaan weer door!

Door het coronavirus is het een tijdje stil geweest. Maar er is goed nieuws: we gaan weer door. Alle bedenkers van de 900 ideeën die we binnenkregen én mensen die zich opgegeven hebben om mee te denken met een idee, waren uitgenodigd om een online kick-off bijeenkomst bij te wonen. Vanuit het Forum in Groningen vertelden projectleiders Johannes Boshuizen (Nationaal Programma Groningen) en Jasmijn Koelega (West 8) over de resultaten tot nu toe en hoe de volgende fase eruit komt te zien. Ook konden mensen hun vragen stellen.

Korte terugblik

Dat we via Toukomst 900 ideeën binnen zouden krijgen, was boven verwachting. We kregen veel mooie en sterke ideeën binnen op de website én we hebben met onze Toukomsttour ideeën opgehaald in de hele provincie. We zijn heel blij met deze opbrengst!

De tweede fase

Nu is het tijd voor de volgende fase: het bundelen van de ideeën. Dit doen we door mensen die betrokken zijn bij een idee als bedenker of meedenker bij elkaar te brengen via online bijeenkomsten. We werken toe naar grote projecten, waarbij we hopen dat er mooie samenwerkingen ontstaan met verrassende resultaten.

Hoe ziet het bundelen eruit?

We hebben alle ideeën bekeken en verdeeld over 49 groepen. Deze groepen gaan over onderwerpen waar de ideeën bij aansluiten. In totaal komen er per groep drie online bijeenkomsten, waar maximaal negen deelnemers onder leiding van een deskundige aan de slag gaan met het bundelen. Ze gaan met elkaar op zoek naar hoe de ideeën elkaar kunnen versterken en werken toe naar een groot project, dat toekomstbestendig is. Via de mail worden alle deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomsten die eind juni, begin juli en eind augustus plaatsvinden.

Het vervolg

In september zijn alle projecten uitgewerkt en is het woord aan de Groningers. Via een speciale Toukomstkrant in alle huis-aan-huisbladen in Groningen en de website toukomst.nl kunnen ze de projecten beoordelen. Met deze beoordeling gaat het Toukomstpanel in oktober aan de slag. Dit panel adviseert het bestuur van Nationaal Programma Groningen over de uit te voeren Toukomstprojecten. En dus over de besteding van de beschikbare 100 miljoen euro.


Lees meer…