Blog Marloes Buist: “We willen gelukkige Groningers”

Marloes Buist

Sinds september 2019 is Marloes Buist assistent programmamanager bij Nationaal Programma Groningen. In deze blog vertelt ze hoe zij haar steentje bijdraagt aan de toekomst van onze mooie provincie.

“Doe mij een baan met een uitdaging”, zei ik. Nou, die kreeg ik. Ik ben aangenomen bij Nationaal Programma Groningen om te doen wat nodig is. Ja, een heel brede opdracht, maar dat maakt het voor mij juist zo boeiend. Dat ik daarbij mijn talenten mag inzetten voor Groningen, mijn eigen provincie, vind ik een eer.

Toen ik in september 2019 begon als assistent programmamanager had ik alleen nooit kunnen bedenken dat het werkende leven er een halfjaar later zó anders uit zou zien. In plaats van dagelijks op mijn e-bike naar Ten Boer te fietsen en omringd door collega’s en groene muren mijn werk te doen, zit ik aan mijn bureau thuis de zoveelste app voor videobellen te downloaden. Coronatijd. Even schakelen dus. Maar gelukkig blijft er genoeg werk te doen voor onze provincie.

Van economie tot cultuur

Binnen Nationaal Programma Groningen ben ik met van alles bezig; van het opzetten en uitvoeren van regelingen tot het toetsen van projecten, van het op orde maken van het documentbeheer tot juridische zaken. Het interessante vind ik dat we in ons werk zoveel verschillende onderwerpen aanraken: van economie tot cultuur. Dat is leuk en leerzaam! Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt aan de subsidieregeling voor het Impulsloket. Deze regeling is bedoeld voor inwoners met grote initiatieven die met hun idee een directe bijdrage willen leveren aan een betere toekomst voor Groningen. Sinds het loket in april open is gegaan, krijg ik veel vragen van inwoners uit de hele provincie die een aanvraag willen indienen. Ik krijg er veel energie van om zo direct met inwoners in contact te zijn en te ontdekken hoeveel mooie ideeën er zijn. Fysiek afspreken kan nu even niet, maar via de telefoon komen we ook een heel eind. En als ik dan aan het einde van de werkdag mijn thuiskantoor uitloop, dan voelt het toch alsof ik met al die verschillende gesprekken in de hele provincie ben geweest.

Werken aan een mooie toekomst

Tijdens mijn werk sta ik in contact met veel andere organisaties. Dat is dynamisch en ook lekker politiek, want er zijn veel visies en meningen. Toch willen we allemaal hetzelfde: werken aan een mooie toekomst voor de provincie. Onze lat ligt daarbij hoog. Lees het programmakader van Nationaal Programma Groningen en de ambitie spat er vanaf. We willen écht ergens naartoe werken: naar gelukkige Groningers. Klopt, dat is nogal wat, maar als dat lukt is het natuurlijk prachtig.

Het mooiste van Groningen? Dat je vanuit de stad zo de weidsheid in fietst. Heerlijk!

Dichtbij de mens

Met dit programma willen we zo dicht mogelijk bij de mens komen; de verbinding maken en zien wat de ander nodig heeft. De kunst is om daarbij geen logge overheidsinstantie te worden, maar fris te blijven. Sommige mensen zijn in eerste instantie negatief over Nationaal Programma Groningen. Zelf ga ik liever uit van de gedachte dat dit een groot succes wordt. Er is veel om voor te werken: we hebben een bruisende stad en een prachtig platteland. Het mooiste van Groningen? Dat je vanuit de stad zo de weidsheid in fietst. Heerlijk!”


Lees meer…