Scholenchallenge krijgt vervolg: jongeren denken mee over hoe we reizen in de toekomst 

In de voorgaande edities van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ hebben we gezien dat jongeren niet bang zijn om out of the box te denken. Ze komen keer op keer met vernieuwende ideeën voor de toekomst. Dit najaar krijgen ze opnieuw de kans om deze ideeën tot leven te brengen. Tijdens de vierde editie van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ gaan scholieren uit Groningen, Drenthe en Friesland oplossingen bedenken voor mobiliteitsvraagstukken die nu spelen.  

Dit jaar staat het thema ‘Onderweg naar morgen’ centraal. Jongeren gaan aan de slag met actuele vraagstukken, zoals: hoe zorgen we ervoor dat jongeren veilig naar school kunnen fietsen? Of hoe kunnen we dorpen en gehuchten verbinden aan de belangrijkste voorzieningen in de buurt? Ook onderwerpen zoals duurzame mobiliteit en slimme vervoersoplossingen komen aan bod.  

30 uur durende hackathon 

Op 11 en 12 september 2025 start de scholenchallenge met een dertig uur durende hackathon, waarin teams van vier tot zes scholieren en studenten intensief werken aan één van de vijf mobiliteitsvraagstukken. We vragen ze om mee te denken over: 

Track 1 – Tech op de Weg
Maak schoolomgevingen veiliger met slimme en praktische verkeersoplossingen. 

Track 2 – Buurtbus 2.0
Ontwerp een flexibele, duurzame buurtbus die dorpen verbindt met belangrijke voorzieningen. 

Track 3 – Energieneutrale mobiliteit
Bedenk hoe dorpen hun vervoer zelfstandig en duurzaam kunnen organiseren. 

Track 4 – De Groene Loper
Tover een straat om tot een groene, veilige en aantrekkelijke wandel- en fietsroute. 

Track 5 – Mobiliteitshub
Ontwerp een slimme mobiliteitshub die verschillende vervoersvormen verbindt én functioneert als aantrekkelijk knooppunt voor de omliggende gebieden.

Tijdens de hackathon krijgen de teams niet alleen de tijd om hun ideeën uit te werken, maar kunnen ze ook deelnemen aan workshops en krijgen ze begeleiding van experts om hun concepten verder te verbeteren.  

Dragons’ Den: van idee naar oplossing 

Acht weken na de hackathon presenteren de teams hun ideeën in de Dragons’ Den. In deze finale krijgen de teams de kans om hun oplossingen te pitchen voor een jury in de provincie waar hun school is gevestigd (Groningen, Friesland of Drenthe). De beste ideeën worden beloond met prijzen. De hoofdprijs? Een ontwikkelbudget om het idee daadwerkelijk op de markt te brengen.  

Aanmelden voor scholen 

Vmbo-, havo-, vwo-, technasium-, en mbo-scholen in Groningen, Drenthe en Friesland kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de vierde editie van de scholenchallenge.

Aanmelden kan tot en met 25 mei.

De scholenchallenge wordt georganiseerd door Nationaal Programma Groningen in samenwerking met Stichting Technasium. 


Lees meer…