Direct naar hoofdinhoud
Decoratieve foto van verschillende bonen in potjes

Waddenburger

Een burger op basis van algen als alternatief voor ongezonde snacks, gemaakt van duurzame grondstoffen uit Groningen.

Geen vlees, maar wel net zo lekker of nog lekkerder. En heel gezond, door de eiwitten, antioxidanten en goede omega-vetzuren. De Waddenburger wordt gemaakt van onder andere algen, noten en bonen die duurzaam geteeld zijn. Daarmee speelt de burger in op de wereldwijde trend van gezonder en duurzamer eten. Dit project draait om het verder ontwikkelen van deze gezonde snack. Het doel is dat de Groningse Waddenburger uiteindelijk op sportevenementen en festivals door heel Nederland te verkopen.

Lokaal produceren
De productie van de Waddenburger gaat helemaal plaatsvinden in de provincie Groningen, het is een korte keten. Groningse boeren telen de grondstoffen. Voordat zij op grote schaal gaan telen, is het belangrijk dat er een afzetmarkt komt. Onderzoek naar die afzetmarkt, maar bijvoorbeeld ook naar de kosten en de productie maken ook deel uit van dit project.

Coöperatie
Uiteindelijk zorgt het project Waddenburger ervoor dat er een coöperatie komt waar boeren die duurzaam telen hun producten aan verkopen. Dit levert interessante banen op voor mensen die in de provincie Groningen werken, boeren krijgen de benodigde zekerheid en de coöperatie gaat haar winst voor een groot deel besteden aan de sponsoring van evenementen voor jong en oud in de provincie Groningen.


Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst gaat over beter wonen, leven en werken in Groningen. Over grote, vernieuwende, creatieve en slimme ideeën. Eigenzinnige ideeën. Ideeën die soms net wat anders zijn dan waarmee overheden normaal gesproken komen. Ze zijn massaal ingestuurd en gebundeld tot grote projecten voor de toekomst van Groningen. Hiervoor is 100 miljoen euro beschikbaar.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Thema
Jaartal van goedkeuring
2021
Aanvrager
Stichting Waddenburger 2040
Partners
Echt Duurzaam, Hanzehogeschool Groningen, Innolab Agrifood, Omega Green, Coöperatie Zuid Oost Groningen, UMCG
Projectbudget
€ 500.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 250.000
Projectnieuws