Vragen online Meet & Greet traineeship

Donderdag 10 juni namen 45 jonge talenten deel aan de online Meet & Greet over het traineeship. Als onderdeel van de werving voor vier trainees gaven we geïnteresseerden de gelegenheid om kennis te maken. En uiteraard om vragen te stellen over de vacature. Heb jij de Meet & Greet gemist, maar wil je toch meer weten over het traineeship? Bekijk dan de vacature, solliciteren kan tot en met aanstaande donderdag 17 juni!

Als organisatie hadden wij na afloop één conclusie: wat een ontzettend gave en energieke middag, met enthousiaste, slimme en maatschappelijk betrokken deelnemers!

Vragen

De Meet & Greet had een informatief en interactief karakter. In het informatieve deel hebben we een toelichting gegeven op Nationaal Programma Groningen, het traineeship, de arbeidsvoorwaarden en de selectieprocedure. Het leukste onderdeel was het interactieve deel, waarbij we de deelnemers hebben uitgedaagd met een voorbeeldcasus over de Eemshaven. Dat gaf veel interactie en een mooie oogst van scherpe vragen en creatieve suggesties.

Een greep uit de vragen over het traineeship en de selectieprocedure, die donderdag aan bod kwamen, vind je hieronder.

  • Staan de traineeopdrachten vast of is er ook ruimte voor eigen initiatief?

Jouw eerste traineeopdracht staat vast. Deze opdracht is begin juli bekend en startklaar vanaf september. Tegelijkertijd geldt: we stimuleren eigen initiatief van trainees. We kunnen initiatieven toevoegen aan de opdrachten in het Vonk ontwikkelprogramma en wie weet op termijn ook bij het selecteren van toekomstige opdrachten voor provincie en gemeenten.

  • Zijn de traineeopdrachten in het verlengde van de projecten uit het algemene filmpje over Nationaal Programma Groningen?

Binnen Nationaal Programma Groningen werken wij aan vier ambities: economie, werken en leren, leefbaarheid, natuur en klimaat. Dat geldt ook voor de traineeopdrachten. De projecten uit het filmpje zijn bedoeld als voorbeeld. Op de pagina projecten zie je een overzicht en korte omschrijving van de projecten. Goed om te weten: het kan zijn dat een traineeopdracht gaat over projecten die al in uitvoering zijn, maar het is ook mogelijk dat een gemeente of de provincie je inzet voor het voorbereiden of ontwikkelen van projecten.

  • Bestaat de traineeklas bij Vonk uit de vier trainees? Of ook andere trainees?

Beide. De vier trainees vormen een eigen groep, een deel van het traineeship doorloop en doorleef je met deze groep. In het ontwikkelprogramma zitten ook onderdelen en activiteiten waarbij we juist samen met andere trainees aan de slag en op pad gaan.

  • Is er een kans dat je samenwerkt met andere trainees?

Het zijn individuele opdrachten. Maar, het kan heel goed dat je vanuit de inhoud van je opdracht met een trainee samenwerkt die bij een andere organisatie werkzaam is, bijvoorbeeld op een gemeenschappelijk thema. Verder is het zo dat je binnen het Vonk ontwikkelprogramma ook met z’n vieren samenwerkt aan concrete opdrachten (action learning) met een langere doorlooptijd.

  • In hoeverre werken we straks op locatie of thuis?

We sluiten aan bij de richtlijnen die gelden binnen de organisatie waar je aan de slag gaat. De verwachting is dat dit vanaf september een mix is van thuiswerken en op locatie. Het programma van Vonk (gemiddeld één dag per week) vindt zoveel mogelijk fysiek plaats. Wij geven deelnemers vanwege corona de ruimte om daar zelf een persoonlijke afweging in te maken. Daarbij kijken we eventueel gezamenlijk naar een goede alternatieve aanpak.

  • Zoeken jullie nog specifieke (studie) achtergronden?

Nee, wij hebben gekozen voor een vrij generiek profiel, waarbij de gekozen competenties uit de vacaturetekst en iemands persoonlijkheid leidend zijn. De opleidingsrichting kan wel een rol spelen bij de matching van opdrachten en trainees. 

  • Is het mogelijk om het sollicitatieproces helemaal online te doen?

Ja, dat is in overleg mogelijk. Ons uitgangspunt is om de gesprekken zoveel mogelijk op locatie te doen, maar alleen als de kandidaat dat ook ziet zitten. Daarnaast is online een mogelijke uitkomst voor kandidaten die op dit moment bijvoorbeeld niet in Groningen of omgeving zijn.

  • Staan de genoemde data in de vacature vast?

Ja, de data voor de kennismakingsgesprekken en praktijkopdracht staan vast. Beide rondes bestaan uit twee dagen. Als je wel de ene dag kan maar de andere niet dan kunnen we in overleg, op de dag dat je wel kunt, vast een goed moment prikken.

  • Wat houdt de capaciteitentest in?

Dat is een online test waarin drie thema’s centraal staan: abstractieniveau, logica en numerieke vaardigheden. De test is bedoeld om op deze onderwerpen een geobjectiveerd beeld te krijgen van de kandidaat.

  • Hoe ziet mijn toekomst na het traineeship eruit?

Tijdens het traineeship doe je bijzondere ervaring op, breid je je netwerk uit en maak je grote sprongen in je ontwikkeling. Samen met onze partners begeleiden we je bij je vervolgstappen na je traineeship.

Heb je nog een andere vraag neem dan gerust contact op met René Donkerbroek via . Wacht niet te lang, solliciteren kan nog tot en met donderdag 17 juni!


Lees meer...